De invasie van Oekraïne heeft Rusland veel gekost. Geopolitiek, economisch en in mensenlevens. Toch lijkt het land volgens een analyse van het Britse weekblad The Economist relatief gezien niet extreem veel geld te hebben uitgegeven aan de oorlog in Oekraïne.

De directe kosten van de oorlog voor de Russische schatkist – voor manschappen en materieel – worden geschat op zo’n 3 procent van het nationaal inkomen. Dat is omgerekend ruim 60 miljard euro per jaar. The Economist komt op dit bedrag door de uitgaven voor nationale veiligheid en defensie van vóór de invasie te vergelijken met wat het Kremlin sindsdien uitgeeft aan deze onderdelen van de overheidsbegroting.

Kosten van de oorlog in Oekraïne wel hoger dan uitgaven voor Afghaanse oorlog

De kosten van de oorlog in Oekraïne zijn een schijntje vergeleken met die van de Sovjet-Unie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Toen lagen de kosten van de oorlog afgezet tegen de omvang van de economie op 61 procent van het nationaal inkomen.

Aan de andere kant: als Rusland momenteel drie procent van het nationaal inkomen uitgeeft aan de oorlog in Oekraïne is dat wel een stuk hoger dan de 0,4 procent die de Sovjet-Unie uitgaf aan de oorlog in Afghanistan (1979-1989).

Een van de redenen waarom het Kremlin in historisch perspectief relatief weinig uitgeeft aan de oorlog in Oekraïne, heeft een politieke achtergrond. In Moskou wordt niet gesproken van een oorlog, maar een 'speciale militaire operatie'. Hierdoor kunnen en mogen de kosten van het conflict niet exorbitant oplopen.

Er zijn natuurlijk ook economische redenen die veel zwaarder wegen voor Rusland. Een grotere investering in de oorlog zou de inflatie in het land verder omhoog duwen, een last die neergelegd zou worden op de schouders van Russische burgers. Dit zou president Vladimir Poetin - die zich opstelt als hoeder van de staat die stabiliteit, veiligheid en welvaart brengt - weer politiek treffen.

Desalniettemin hebben de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties grote invloed op de internationale handel in olie en gas: de dominante positie van Moskou op de energiemarkt is zwaar ingeperkt.

Door boycots en importverboden in Europa en de Verenigde Staten is Rusland afhankelijk van een kleine groep landen - zoals China, Iran en India - voor de energiehandel.

LEES OOK: Zo rekruteert Russisch huurlingenleger op Facebook en Twitter: de Wagner Group biedt €2.800 per maand, betaalde vakantie en gezondheidszorg