Het Russische ministerie van Defensie is van plan om dit jaar 400.000 contractsoldaten te werven, zo berichten meerdere lokale media.

De wervingscampagne zal naar verluidt op 1 april van start gaan. De Russische districten al ingelicht over de quota die ze moeten halen. Zo moeten de regio’s Sverdlovsk en Tsjeljabinsk tegen eind die jaar elk 10.000 mannen leveren, schrijft de pro-Kremlin nieuwssite Ura.Ru.

In Voronezj, een Russische regio dicht bij de grens met Oekraïne, deelden militairen dagvaardingen uit aan inwoners. Hen werd verteld dat ze hun persoonsgegevens bij de militaire registratiebureaus moeten bijwerken, zo meldt BBC Russia.

Volgens de autoriteiten zijn de dagvaardingen enkel bedoeld om informatie te verzamelen, en dus niet voor een tweede mobilisatie, aldus de Russische tak van de Britse omroep.

Toch lijkt het erop dat het Russische leger op zoek is naar nieuwe rekruten. Er zou bijvoorbeeld een tekort zijn aan artillerietroepen, meldt de Russische nieuwssite Layout.

De nieuwe contractsoldaten mogen zelf kiezen of ze willen vechten in de oorlog in Oekraïne, schrijft Layout op basis van een anonieme bron bij de lokale overheid in Voronezj.

Russen zitten niet te wachten op nieuwe mobilisatie

In september kondigde de Russische president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie af, om een kentering te forceren in de oorlog met Oekraïne. Er werden toen 300.000 reservisten opgeroepen.

Lees ook: Het gevaar van mobilisatie voor Poetin: het brengt de oorlog dichter bij huis

Dat de Russen niet zitten te wachten op een mogelijke tweede mobilisatiegolf, is geen verrassing. Er zijn tal van berichten over het hoge Russische sterftecijfer in Oekraïne. Dit zou mede komen door een gebrek aan training en uitrusting onder de soldaten.

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, zei in februari dat er geen plannen zijn voor een tweede mobilisatie.

Dat staat haaks op een eerdere uitspraak van Sjojgoe. In december zei hij dat het Russische leger wil uitbreiden van 1 miljoen naar 1,5 miljoen manschappen. Het versterkte leger zal naar verwachting een kleine 700.000 contractsoldaten tellen, met minstens 521.000 manschappen in dienst tegen eind 2023, zei de minister destijds.

Russische contractsoldaten melden zich doorgaans vrijwillig aan voor een betaalde periode van drie jaar in het leger, volgens het Institute for the Study of War, een westerse denktank. Er waren er ongeveer 400.000 voordat Moskou Oekraïne binnenviel. Sinds het begin van de oorlog kunnen ze rekenen op hogere salarissen en forse bonussen.

Meer over de oorlog in Oekraïne? Lees ook deze stukken eens: