Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:34

Een Russische militaire expert, die eerder als kolonel diende, leverde maandagavond op de Russische staatstelevisie openlijk kritiek op de oorlog in Oekraïne. Daarnaast dreef hij de spot met de Russische dreigementen tegen Finland. Het Kremlin liet eerder weten bereid te zijn het buurland te bestoken met raketten vanwege de Finse aanvraag om lid te worden van de NAVO.

Al weken wordt op de Russische staatstelevisie opzwepend en immer positief gesproken over de militaire actviteiten in Oekraïne.

Lees ook: Deze tv-presentatrice is het boegbeeld van de Russische staatspropaganda: Olga Skabejeva heeft als bijnaam de ‘helleveeg van Poetin TV’ en grossiert in radicale taal

Michail Chodarjonok nam maandag geen blad voor de mond. “Het grootste probleem met onze militair-politieke positie is het feit dat we geopolitiek volledig geïsoleerd zijn. En ook al willen we het niet toegeven: de hele wereld is tegen ons”, zei Chodarjonok tijdens het panelgesprek op de Russische staatstelevisiezender Rusland-1 (Rossiya 1).

Chodarjonok waarschuwde kijkers om het verhaal dat de Russische overheid ze voorschotelt, niet te geloven. Hij verwees hierbij naar valse berichten over de slechte staat en het lage moraal van de Oekraïense troepen. "Dat alles is, mild gezegd, onjuist", zei hij tegen de andere panelleden.

Chodarjonok bekritiseerde daarentegen wel de professionaliteit en de logistieke mislukkingen van het Russische leger. Hij laakte ook het gebrek aan "realistisch denken" van de legerleiding bij de invasie van Oekraïne.

"Als je aan de realiteit voorbij gaat", vertelde Chodarjonok aan de geschrokken panelleden, "dan haalt die je op een gegeven moment in en daar ga je spijt van krijgen".

Zijn collega's in de tv-uitzending onderbraken de militaire expert geregeld met standpunten van het Kremlin.

Russische dreigementen zijn 'bijna lachwekkend'

Chodarjonok besprak ook de reactie van het Kremlin op de Finse aanvraag voor het NAVO-lidmaatschap. Afgelopen weekend liet de regering van het decennialange neutrale Scandinavische land weten lid te willen worden van het militaire bondgenootschap, in reactie op de Russische agressie in Oekraïne.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde hierop door te dreigen met "vergeldingsstappen" van een "militair-technische en andersoortige aard" om deze "bedreiging van de nationale veiligheid een halt toe te roepen".

Lees ook: Zweden vraagt ook lidmaatschap NAVO aan – Rusland waarschuwt voor ‘grote gevolgen’

"Stop met de oorlogspropaganda", reageerde Chodarjonok op deze dreigementen van het Kremlin. "Dreigen met raketbeschietingen is een slechte tactiek, zo slecht dat het bijna lachwekkend is."

LEES OOK: Wat gebeurt er als Poetin doodgaat? ‘Er zijn geen politieke partijen die daadwerkelijk iets voorstellen, er zijn geen politici die naar voren kunnen treden’