Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:39

Sinds meer dan achthonderd filialen van McDonald’s afgelopen week de deuren sloten in Rusland, proberen Russen hamburgers en verpakkingen online door te verkopen. Dat gebeurt tegen sterk opgeblazen bedragen.

Op Avito, de Russische neef van Marktplaats, worden de afgelopen dagen ook Big Macs en McMuffins aangeboden, naast het gebruikelijke aanbod van auto’s, piano’s en vastgoed.

Een verkoper uit Moskou heeft een Big Mac te koop gezet voor 33 euro, terwijl die volgens The Economist maar omgerekend 90 eurocent kostte bij de Russische McDonald’s vóór de grootschalige sluiting.

‘Een laatste hap uit een vervlogen tijdperk’

Een andere verkoper heeft een ‘McDonald’s Ontbijt’ voor de liefhebber klaarliggen – inclusief McMuffins, aardappelpannenkoeken en saus – voor iets meer dan 16 euro. Vertaald naar het Nederlands schrijft de verkoper: “Vandaag was het laatste ontbijtje. Dit is voor hen die willen genieten van een laatste hap uit een vervlogen tijdperk.”

De Avito-gebruiker schrijft verder: "Aangezien McDonald's op 16 maart volledig het land verlaat (naast de vele filialen die nu al dicht zijn), verkoop ik Big Macs zodat jullie nog lange tijd kunnen genieten van de legendarische smaak van deze vertegenwoordiger van echt fastfood."

Er lijkt niks te bont te zijn voor de aanbiedingen op Avito. Sommige verkopers proberen 'McDonald's-verpakkingen' aan de man te brengen voor bedragen zo hoog als 340 euro. Het is onduidelijk of er ook nog iets in die verpakkingen te vinden is.

Op de verkoopsite kunnen mensen allerlei McDonald's bekers, frietverpakkingen en 'typische glazen' kopen. Die laatste worden voor omgerekend 67 euro aangeboden.

'Onmogelijk te voorspellen of filialen van McDonald's weer zullen openen in Rusland'

De sluiting van McDonald's in Rusland roept een sterke reactie op bij Russische klanten. De afgelopen dagen circuleren op sociale media beelden van gehaaste Moskovieten die zo veel en zo snel mogelijk bestellingen doen bij nog niet gesloten filialen, voordat de deuren overal dicht zijn.

Volgens Indy100 ging een Rus zo ver om ruim voor de sluitingen zijn hele koelkast vol te gooien met hamburgers. "McDonald's sluit voorgoed in Rusland", schrijft een gebruiker op Reddit bij een foto van de desbetreffende goedgevulde koelkast. "Dit is de voorraad van een vriend van mij."

In een memo aan werknemers schrijft CEO Chris Kempczinski van McDonald's dat het "onmogelijk is om te voorspellen" wanneer en of filialen in Rusland weer open zullen gaan, maar dat het bedrijf de ontwikkelingen in Oekraïne "nauwlettend in de gaten houdt."

LEES OOK: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang