• Het Russische leger heeft een theater in de Oekraïense stad Marioepol gebombardeerd waar 1.200 burgers ondergedoken zouden zitten.
  • Ook zou er een groep burgers omgekomen zijn bij een andere raketaanval op de stad, onder de slachtoffers zouden zich kinderen bevinden.
  • De Amerikaanse president heeft in reactie op de aanhoudende aanvallen door Rusland, President Poetin een ‘oorlogsmisdadiger’ genoemd en 800 miljoen dollar extra steun aan Oekraïne beloofd.
  • Lees ook: Elon Musk blijft Vladimir Poetin uitdagen met tweets over een tweegevecht en poseert met vlammenwerper

Russische troepen zouden woensdag een theater hebben gebombardeerd waar 1.000 tot 1.200 burgers ondergedoken zouden zitten. Dat heeft het bestuur van de omsingelde Oekraïense havenstad Marioepol tegen de BBC gezegd.

Het gemeentebestuur van Marioepol plaatste een foto en later ook een video op Telegram waarop te zien is dat het theater van de stad zware schade op heeft gelopen tijdens de aanval.

Russische troepen zouden “doelbewust het theater in het hart van Marioepol hebben vernietigd, omdat het een oud-Sovjet gebouw is”, schreven de bestuurders als begeleidende tekst bij de beelden.

Er is nog geen duidelijkheid over het aantal slachtoffers dat bij deze aanval gevallen zou zijn.

Volgens Oekraïne is er ook bij een andere Russische raketaanval een groep burgers om het leven gekomen, die Marioepol probeerde te ontvluchten. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn. Het precieze aantal doden moet nog worden vastgesteld.

Biden noemt Poetin in toespraak 'oorlogsmisdadiger'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in een speech 'een oorlogsmisdadiger' genoemd, door diens besluit burgerdoelen in Oekraïne aan te vallen. Het is de eerste keer dat Biden zo aan de Russische president refereert. Hiervoor wilde het Witte Huis de term "oorlogsmisdadiger" juist vermijden, omdat er een lopend onderzoek naar de invasie van Rusland in Oekraïne is.

De Senaat van het Amerikaanse parlement bestempelde Poetin onlangs al als oorlogsmisdadiger. De Senaat roept het Internationaal Strafhof in Den Haag op zich vooral op het Russische leger te richten bij een onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

Biden heeft ook bekend gemaakt de Oekraïense regering nog eens 800 miljoen dollar aan militaire hulp te zullen geven, nadat er onlangs al 200 miljoen beschikbaar was gesteld. De Verenigde Staten leveren materieel dat Oekraïne zegt het meest nodig te hebben in de strijd tegen het Russische leger, zoals drones en luchtafweersystemen met een verdere bereik.

Volgens Biden gaat het om "ongeëvenaarde" steun aan het door Rusland aangevallen Oost-Europese land. Het Amerikaanse parlement keurde onlangs een pakket van 13,6 miljard dollar goed voor hulp aan Oekraïne.

LEES OOK: Elon Musk blijft Vladimir Poetin uitdagen met tweets over een tweegevecht en poseert met vlammenwerper