• Russische toeristen hinderen de militaire aanvoerlijnen rond de Krim, volgens een rapport van de denktank Institute for the Study of War.
  • Rusland heeft burgers aangemoedigd om vakantie te houden op het geannexeerde schiereiland, ondanks de risico’s van de oorlog in Oekraïne.
  • Een Oekraïense aanval op een belangrijke brug die de Krim met het vasteland verbindt, heeft voor extra files gezorgd.
  • Lees ook: 5 trends die laten zien hoe de economie van Rusland langzaam maar zeker wegkwijnt

Russische toeristen hinderen de militaire aanvoerlijnen van en naar de Krim, nu Russische burgers naar het schiereiland trekken om vakantie te houden, ondanks de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de westerse denktank Institute for the Study of War in een rapport van maandag. De brug verbindt het door Rusland sinds 2014 bezette schiereiland met het vasteland.

Volgens het rapport is de Krimbrug één van de twee belangrijke aanvoerlijnen voor Russische troepen die in het zuiden van Oekraïne vechten tegen het Oekraïense leger. De andere route loopt door Oost-Oekraïne in door Rusland bezet gebied.

Na een explosie afgelopen weekend op de Krimbrug, ontstonden er forse files, mede als gevolg van toeristisch verkeer. De brug moest tijdelijk gesloten worden na de drone-aanval. Oekraïne heeft maandag de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

“De aanval van 17 juli op de Krimbrug heeft waarschijnlijk aanhoudende gevolgen voor de Russische logistiek in Zuid-Oekraïne”, schrijft het Institute for the Study of War. “De Russische autoriteiten promoten de geannexeerde Krim nog steeds als toeristenbestemming. Ze raden toeristen de facto aan om door het oorlogsgebied te rijden, in plaats van dit te vermijden, zoals een regering met gevoel voor verantwoordelijkheid zou doen.”

Russische toeristen op de Krim in juni 2023. Foto: OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images

De Krimbrug is een belangrijk prestigeproject van de Russische president Vladimir Poetin. De verbinding met het vasteland werd na de bezetting van de Krim in 2014 gebouwd. Het gaat om een 16,9 kilometer lange vierbaans autobrug en een 18,1 kilometer lange spoorbrug over de Straat van Kertsj.

Volgens het Institute for the Study of War zijn er al langer problemen met files op de brug, maar heeft Poetin Russische militairen bevolen om toeristen te helpen om over de brug naar de Krim te komen.

Russische media meldden afgelopen weekend dat twee mensen zijn omgekomen bij de drone-aanval van zondag en dat er urenlange files waren.  

De aanval was de tweede binnen een jaar waarbij de brug deels beschadigd raakte. In oktober 2022 beschadigde het Oekraïense leger een deel van de spoorverbinding.

"De Russische regering weigert om de burgerbevolking duidelijk te maken dat sprake is van een oorlogssituatie en dat heeft significante impact op de militaire logistiek. Russische toeristen veroorzaken files bij de Krim, terwijl Oekraïne bezig is met een tegenoffensief in het zuiden", vatte het Institute for the Study of War de situatie samen.

Economisch gezien is de Krim sterk afhankelijk van Russisch toerisme. Hoewel er nog steeds flink wat Russen vakantie vieren op het schiereiland, zijn de bezoekersaantallen dit jaar naar schatting wel met een derde gedaald vergeleken met een jaar eerder, zo berichtte The Moscow Times. 

De Russische regering heeft na de drone-aanval van afgelopen weekend wel een oproep gedaan om de Krimbrug tijdelijk te mijden. Op berichtendienst Telegram wordt hier en daar met verbazing gereageerd op het toeristische verkeer naar de Krim. "Hoe kun je zo gek zijn om nu naar de Krim op vakantie te gaan? Het zal in ieder geval een vakantie zijn om niet te vergeten, als je via de frontlinie naar huis moet", schreef een Russische Telegram-gebruiker, volgens The Daily Beast. 

Brand op militair oefenterrein op de Krim

Op een militair oefenterrein in het district Kirovske op de Krim brak woensdagochtend brand uit. Dat meldde de door Moskou gesteunde gouverneur van het schiereiland op Telegram. Door de brand moest de nabijgelegen Tavrida-snelweg worden afgesloten. Zo'n 2.000 omwonenden zijn "tijdelijk" geëvacueerd, aldus de gouverneur.

Over de oorzaak van de brand gaf de gouverneur geen informatie. Eerder meldde het persbureau RBC-Oekraïne dat er explosies waren geweest op het militaire oefenterrein.

Het bericht over de brand op de Krim kwam na een nacht waarin vooral de Russische artillerie actief was. Zo lanceerden de Russen voor de tweede opeenvolgende nacht aanvallen op de zuidelijke Odesa-regio, zei de lokale gouverneur. De Oekraïense luchtmacht zei vanuit de Zwarte Zee afgeschoten Kalibr-raketten te hebben gedetecteerd.

LEES OOK: Oekraïense troepen laten hun tanks achter en gaan te voet verder om Russische mijnen aan de frontlinie te ontmantelen