Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, probeert Rusland met een bizar promofilmpje buitenlandse expats te lokken.

In een iets minder dan een minuut durende video, die onder meer door de Russische ambassade in Spanje is verspreid, wordt Rusland zo aantrekkelijk mogelijk afgeschilderd. Daarbij komen de rijke geschiedenis, de mooie vrouwen en uiteraard wodka aan bod, maar klinken tegelijkertijd ook subtiele en rechtstreekse verwijzingen naar de oorlog en wordt mogelijk zelfs een dreigement geuit.

“Dit is Rusland: een heerlijke keuken en prachtige vrouwen”, vertelt een voice-over aan het begin van het filmpje. Daarna krijgt de kijker te horen dat Rusland “goedkoop gas” heeft, een duidelijke verwijzing naar de vanwege de oorlog gestegen gasprijzen in Europa. Volgens de voice-over heeft Rusland ook “een economie die duizenden sancties kan weerstaan”.

Als afsluiter klinkt de oproep om “niet te treuzelen” met verhuizen, want “Winter is coming!“. In die bekende catchfrase uit Game of Thrones zien sommige experts een dreigement dat Rusland komende winter de gaskraan naar Europa dicht zal draaien.

Verder worden in het filmpje naast onder meer wodka, de wereldberoemde literatuur en de unieke architectuur ook de “traditionele waarden en het christendom” geprezen en gesteld dat er “geen cancelcultuur” heerst in Rusland.

Beeld gebruikt van Oekraïens model dat invasie niet steunt

Bij het aanprijzen van prachtige Russische vrouwen is beeld gebruikt van het Oekraïense model Sonya Kapitonova. Zij zegt in een reactie tegen de Franse krant Libération dat zij de Russische invasie van haar land nooit gesteund heeft. “Mijn hele familie is in Oekraïne: mijn kleine broertje kan het land niet uit, mijn moeder werkt vanuit huis en mijn vader is aan het vechten.”

De makers van het filmpje zouden het beeld van Kapitonova hebben aangekocht van een foto- en videoagentschap.

Beeld van het Oekraïense model Sonya Kapitonova in Russisch promofilmpje. Foto: Twitter/@EmbajadaRusaES
Beeld van het Oekraïense model Sonya Kapitonova in Russisch promofilmpje. Foto: Twitter/@EmbajadaRusaES

Hetzelfde beeld van Kapitonova werd volgens Euronews afgelopen mei nog gebruikt in een clip van de Oekraïense zangeres Angy Kreyda waarin ze zong over "de Russische vijanden".

LEES OOK: Poetin wil ‘continu paniek’ zaaien in Europa met onzekere gasstroom, zegt analist