Russen en Oost-Europeanen zijn de strafste drinkers ter wereld, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Rusland, een aantal landen in Oost-Europa, Portugal, Andorra en het Caribische eilandje Grenada behoren tot de gebieden waar wereldwijd het meeste wordt gedronken. In deze landen drinkt de gemiddelde inwoner van 16 jaar en ouder meer dan 12,5 liter pure alcohol per jaar. De cijfers komen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat maandag een rapport over alcohol(misbruik) in de wereld publiceerde.

Nederland is middenmoter

Nederland zit in de categorie middenmoter: de gemiddelde Nederlander ouder dan 15 dronk in 2010 9,9 liter pure alcohol. Van de geconsumeerde alcoholische dranken was 47 procent bier, 36 procent wijn en 17 procent gedestilleerd. In Rusland is dat gemiddeld 15,1 liter, waarvan meer dan de helft gedestilleerd.

Wereldwijd vielen er in 2012 3,3 miljoen doden als gevolg van alcoholmisbruik, meldt de WHO. Niet alleen is alcohol verslavend, het kan ook meer dan 200 ziekten veroorzaken. De WHO vindt dat er meer moet worden gedaan om de gezondheidsrisico’s van alcoholconsumptie in te perken. Wereldwijd is de inname van alcohol min of meer stabiel, met uitzondering van Zuid-Oost-Azië en de Oceanië, waar een toename te zien is.

Wodka is dodelijk in Rusland

Alcohol, met name wodka, is een serieus probleem in Rusland, bleek eerder dit jaar andermaal uit Brits wetenschappelijk onderzoek. Een kwart van de Russische mannen sterft voor het 55ste levensjaar, en de meeste van die doden vallen als gevolg van alcohol. Gebruikelijke doodsoorzaken zijn leverziekten en alcoholvergiftiging. Ook vallen veel doden als gevolg van ongelukken en vechtpartijen.

Onder de Sovjetleider Michael Gorbatsjov viel het sterftecijfer aanzienlijk terug, nadat hij de productie en consumptie van wodka aan banden legde. Maar na de val van het communisme gingen Russen weer meer drinken, en nam de sterfte navenant toe. “Bij het aantreden van president Jeltsin [in 1991 – z24] werd het sterftecijfer van jonge mannen meer dan twee keer zo hoog”, zei onderzoeker hoogleraar Richard Peto van de Universiteit van Oxford tegen de BBC.

Een halve liter wodka kost in Rusland zo’n 3 euro.  Dat de meeste drinkers ook roken maakt het gezondheidsprobleem alleen maar groter, zeggen de onderzoekers.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl