Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft op Twitter het unique selling point van één van zijn kranten ter discussie gesteld.

Het is één van de merkwaardige kanten van de Britse cultuur. In de Sun, een landelijk dagblad, staat al sinds jaar en dag een fotomodel met haar borsten bloot op pagina 3. En geen mens die daar een probleem van maakt.

‘Mooier mét kleding?’

Of toch wel? Rupert Murdoch introduceerde het dagelijkse topless model in zijn de krant The Sun in 1970. Dit tabloid vormde de bakermat van zijn wereldwijde media-imperium.

Maar de hoogbejaarde magnaat is kennelijk tot het inzicht gekomen dat gratuit vrouwelijk naakt in een krant niet meer van deze tijd is. “Even weer over pagina 3”, twitterde Murdoch. “Zijn mooie jonge vrouwen niet nog aantrekkelijker als ze ten minste wat modieuze kleding aanhebben? Jullie mening graag.”

Iemand twitterde dat het gebruik “zó vorige eeuw” is. Misschien heb je gelijk, twitterde Murdoch terug.

Doelwit van feministen

Sinds 2012 ijvert een actiegroep voor einde aan de borstenparade. No More Page 3 zegt dat door de pagina "lezers worden geconditioneerd om vrouwen als lustobjecten te zien", en dat "pagina 3 van The Sun het icoon is dat verschrikkelijke seksistische plagerijen normaliseert."

Murdoch op twitter: "Britse feministen hameren altijd maar op pagina 3. Kopen vast nooit die krant. Ik vind het ouderwets maar lezers zijn het kennelijk niet met me eens." Een woordvoerder van de krant benadrukte dat de krant altijd voeling probeert te houden met de lezers.

Ieren stopten er al mee

Vorig jaar stopte de Ierse editie van The Sun met de naaktmodellen, wegens "culturele verschillen" tussen de twee landen. In maart gebruikte The Sun pagina 3 om  bewustzijn over borstkanker te verhogen.

The Sun is nog altijd het meest verkochte dagblad van het Verenigd Koninkrijk, met een oplage van meer dan twee miljoen exemplaren op weekdagen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl