• Rudy Giuliani erkende maandag eindelijk dat Joe Biden president is van de VS, en Kamala Harris diens vicepresident.
  • Giuliani’s ommezwaai kwam enkele uren nadat hij door Dominion Voting Systems werd aangeklaagd voor een schadevergoeding van 1,3 miljard dollar.
  • Giuliani verkondigt al maanden onjuiste complottheorieën over een schimmige rol van de stemmachinefabrikant bij de overwinning van Biden.

De voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, heeft maandag voor het eerst Joe Bidens overwinning in de Amerikaanse verkiezingen erkend.

“Wat mij betreft, zijn de verkiezingen voorbij”, zei Giuliani tijdens zijn praatprogramma op het New Yorkse radiostation WABC-AM. “Biden is de president, zij is de vicepresident.” Daarmee doelde hij op vicepresident Kamala Harris.

De timing van Giuliani’s openbaring is opmerkelijk. Deze kwam een paar uur nadat Dominion Voting Systems hem had aangeklaagd voor laster en een schadevergoeding van 1,3 miljard dollar eiste.

Guiliani geeft toe, maar stopt niet

De voormalige burgemeester en loyale vertrouweling van Donald Trump spuide de afgelopen maanden complottheorieën waarbij Dominion een centrale rol speelde. Volgens Giuliani zou het bedrijf Biden hebben geholpen de verkiezingen ‘te stelen’.

Nadat Dominion de rechtszaak tegen Giuliani indiende, liet de advocaat weten dat dit hem de gelegenheid zou geven “de geschiedenis, financiën en activiteiten” van het bedrijf “nader te kunnen onderzoeken.”

“De hoogte van deze schadeclaim is overduidelijk bedoeld om mensen te intimideren”, schrijft Giuliani in een verklaring. “Dit is weer een poging van het met haat vervulde extreem-links om de vrijheid van meningsuiting te beperken, alsook advocaten te weerhouden om hun cliënten goed te kunnen verdedigen. Wij zullen dan ook onderzoeken of wij eveneens een rechtszaak kunnen aanspannen [tegen Dominion] voor het schenden van onze grondrechten.”

Giuliani ligt onder vuur voor opruien van Trump-kiezers

De rechtszaak van Dominion is de meest recente juridische tegenslag voor Giuliani. Aanklagers in New York onderzoeken ook of hij federale wetten voor het lobbyen namens buitenlandse belanghebbenden heeft overtreden.

Lees ook op Business Insider

Eerder deze maand diende een New Yorkse staatssenator een formeel verzoek in om Giuliani als advocaat te laten schorsen. Vanwege diens bizarre uitspraken over verkiezingsfraude en zijn opruiende rol in de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari.

Volgens Giuliani veranderde Dominion en concurrent Smartmatic tijdens de verkiezingen in november uitgebrachte stemmen voor Trump in stemmen voor Biden. Hier is geen bewijs voor. Rechtse media-organisaties als Fox News en OAN hebben dergelijke claims ingetrokken nadat de twee stemmachinefabrikanten dreigden met juridische stappen.

Dominion: Giuliani verspreidt actief desinformatie

Nadat Dominion de rechtszaak tegen Giuliani aanspande, beschuldigde CEO John Poulos de advocaat van het “actief verspreiden van desinformatie om met opzet kiezers te misleiden.”

Volgens de topman werden zelfs sommige van zijn “vrienden en familieleden beetgenomen door deze aanhoudende stroom van valse claims op socialemediaplatforms.”

In de aanklacht tegen Giuliani zet Dominion gedetailleerd uiteen hoe de advocaat het bedrijf beschuldigt van verkiezingsfraude en nalatigheid in de beveiliging van de stemmachines. Daarnaast verwijst Dominion naar verschillende mensen die zijn complottheorieën geloofden.

Bovendien wordt de toespraak die Giuliani net voor de dodelijke bestorming van het congresgebouw in Washington voerde, genoemd. Hier riep de voormalige burgervader op tot “het met het zwaard beslechten van de zaak” om zo Bidens verkiezing tot president te blokkeren.

LEES OOK: 6 vragen over het impeachment-proces tegen Donald Trump