Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:4
  • De Rotterdamse startup Tanaruz kan binnen twee dagen een gepersonaliseerd plezierjacht leveren voor slechts 15.000 euro.
  • Het geheim van het bedrijf? Ze printen de boten op een 14 meter lange 3D-printer.
  • De plezierjachten van Tanaruz zijn ook nog eens circulair: de boten worden gemaakt van gerecycled polymeerplastic, dat eindeloos opnieuw gebruikt kan worden.
  • Lees ook: In Eindhoven staat het eerste huis van 3D-geprint beton – zo is het om erin te wonen

Alex Shifman droomde na het behalen van zijn Master Naval Architecture and Marine Engineering aan de State Marine Technical University in Sint Petersburg van het bouwen van zijn eigen jachten. “Traditionele jachtbouw betekent vooral veel handwerk, zeker als je afwijkt van het basismodel”, zegt Shifman in een persverklaring. “Daardoor zijn plezierjachten vooral een exclusief product, maar dat hoeft het niet te zijn.”

Shifman deed na zijn studie ervaring op bij verschillende Nederlandse scheepswerven en probeerde daar zijn ideeën om het proces van het bouwen van een jacht efficiënter en goedkoper te maken, te slijten. Maar hij kreeg er geen voet aan de grond en dus besluit hij zijn eigen bedrijf op te richten, Tanaruz.

De Rotterdamse start-up Tanaruz is naar eigen zeggen de eerste Europese scheepsbouwer die plezierjachten ontwerpt en 3D-print voor particulieren.

Het bedrijf hoopt zo de pleziervaart te kunnen innoveren en toegankelijk te maken voor een jonger publiek. De 3D-geprinte Tanaruz-jachten zijn daarom niet alleen gemaakt van gerecycled polymeerplastic, maar hebben ook een lage kostprijs.

"Met Tanaruz willen we plezierjachten toegankelijk maken voor iedereen die een betaalbaar, maar vooral ook een duurzaam product zoekt. Onze boten zijn door het gebruik van het gerecyclede plastic vrijwel onverwoestbaar en circulair. We kunnen het materiaal van een Tanaruz boot namelijk gebruiken als grondstof om een nieuwe te printen”, aldus Shifman in de perstoelichting.

De plezierjachten variëren van 4,5 tot 10 meter in lengte.
De plezierjachten variëren van 4,5 tot 10 meter in lengte.
Photo Republic/Marco de Swart

Een vanafprijs van €15.000

Een jacht kopen bij Tanaruz begint via de app van het bedrijf, waar een klant kan kiezen uit vier standaard modellen, variërend van 4,5 tot 10 meter in lengte. De boten zijn via de app volledig te personaliseren, van het formaat en kleur van de romp tot de opbouw en nodige apparatuur. De plezierjachten worden optioneel uitgerust met elektrische motoren, accu’s en zonnepanelen.

“Wij zien dat ‘one size fits all’ niet bij onze doelgroep past. Daarom begint het productieproces al bij de bestelling: de klant kan zijn plezierjacht volledig personaliseren via onze app, net zoals je tegenwoordig een auto online samenstelt. Alle verschillende opties hebben we als printopdracht klaarliggen”, aldus Shifman.

Vervolgens worden de boten in een fabriekshal in Rotterdam op een 14 meter lange 3D-printer geprint. Dat proces neemt twee dagen in beslag, wat de kostprijs voor de Tanaruz-jachten laag houdt. Het instapmodel kost 15.000 euro, ongeveer de helft van de prijs voor een 'normaal' plezierjacht van dezelfde grootte.

Tanaruz verwacht dit jaar 100 plezierjachten te printen, maar wil in 2023 meer dan 300 boten vanuit Rotterdam leveren. Op een tweede locatie wil het bedrijf daarom meer 3D-printers installeren, zodat twee printers tegelijk een boot kunnen printen en er groter dan 10 meter kan worden geproduceerd. 

Benieuwd hoe dat printen in z'n werk gaat? Bekijk dan de video hieronder.

LEES OOK: Amsterdamse startup 3D Hubs voor $330 miljoen overgenomen door Amerikaanse branchegenoot: ‘Dit is voor ons de perfecte koper’