Ronnie Flex is een van de populairste artiesten van dit moment. De 26-jarige rapper en producer scoort aan de lopende band hits, zoals Energie, Fan, Non Stop en Miljonair.

Dit jaar veroverde hij nog twee Edisons, waarvan eentje voor zijn album Rémi, dat de jury omschreef als een “modern meesterwerk”.

2018 is ook het jaar dat de rapper zich op liet nemen in een kliniek vanwege zijn wietverslaving. En hij werd vader van een dochter.

Wie is Ronnie Flex? Dit is de flitsende carrière van Capellenaar Ronell Plasschaert, die nu een powerkoppel vormt met Famke Louise.


Ronell Langston Plasschaert komt op 16 april 1992 ter wereld in Capelle aan den IJssel. Zijn moeder heeft Surinaamse roots en zijn vader komt uit de Molukken.

Ben net 24 geworden... Leven gaat snel a bezem

Een bericht gedeeld door Nori (@ronnieflex010) op

Zijn muzikaliteit komt van zijn Surinaamse kant, zegt Ronnie tegen 4FREE Magazine. Hij tikt van jongs af aan op tafels met vingers en stokjes. "Ik ben met dat ritmegevoel geboren, het zit in mijn bloed. Ik moet altijd beats maken."

Met zijn vader heeft hij een moeizame relatie. Op zijn 14e vertrekt zijn vader naar de VS, waar hij werkt als producer in Los Angeles. Pas op zijn 23e zoekt Ronnie hem op.

"Toen ik daar aankwam wilde ik wel boos zijn, maar het eerste wat in mij opkwam was geluk. Geen woede", zei hij tegen Ballinnn.com. "Ik was gewoon dolblij om mijn pa te zien – wat er ook gebeurd en gezegd is."


Als tiener is Ronnie rustig en stil. Waar zijn vrienden meisjes versieren, is hij te verlegen om op ze af te stappen.

terug gegaan naar waar het allemaal begon met mijn boy @najihmusic Binnekort op je tv!!

Een bericht gedeeld door Nori (@ronnieflex010) op

"Ik ben nooit een populaire jongen geweest. Ik ben ook nooit gepest, maar ik viel niet echt op", zegt hij tegen RTL Boulevard.

Goede cijfers haalt hij voor de vakken die hem interesseren. "Geschiedenis en aardrijkskunde vond ik nice, echt hoge cijfers. En gym", vertelt Ronnie aan Noisey. "Wiskunde, natuurkunde, techniek, ik was er echt slecht in."

Als bijbaantje werkt hij als vakkenvuller bij Albert Heijn. Twee keer per week zet hij artikelen in het schap en verdient daarmee zo'n 60 tot 70 euro.


Op zijn dertiende begint Ronnie met het produceren van beats en het schrijven van nummers. Na zijn middelbare school kiest hij voor een opleiding aan de popacademie.

Ronnie Flex verkozen tot Rookie of the Year tijdens de uitreiking van de State Awards voor hiphop en aanverwante stijlen.

Een van zijn leraren is rapper Diggy Dex, die zijn muziek laat horen aan Gers Pardoel. Die vraagt Ronnie Flex mee te werken aan zijn debuutalbum.

Daarna gaat het snel voor Ronnie. Hij sluit zich aan bij het hiphop-collectief Nouveau Riche, staat in de finale van de Grote Prijs van Nederland en wint een State Award voor Rookie of the Year.

En dan klopt eind 2012 Top Notch op de deur, het grootste hiphoplabel van Nederland. Hij tekent en brengt twee jaar later zijn debuutalbum uit, De nacht is nog jong, net als wij voor altijd. Daarmee komt een droom uit voor Ronnie: vanaf zijn zestiende heeft hij het doel om getekend te worden bij Top Notch en een album te maken.

De opleiding aan de popacademie maakt hij nooit af.


In 2015 breekt Ronnie Flex definitief door, dankzij de megahit Drank & Drugs met collegarapper Lil' Kleine. Het nummer staat drie weken op nummer 1, maar is nogal controversieel.

Kinderen in Nederland zingen de omstreden teksten mee. Zo rapt Lil' Kleine in Drank & Drugs: 'Alle tieners zeggen ja tegen MDMA.' En Ronnie heeft het erover dat hij ruikt naar wiet en seks.

Ook de clip is omstreden. Daarin berijden jongeren allerlei objecten zoals parkbankjes, parkeermeters, bomen en vuilniszakken.

"Ik zou het ook niet leuk vinden als ik een kind van vijf zou hebben die zou meezingen. Maar muziek is entertainment", verdedigt Ronnie zich in het AD.

Drank & Drugs groeit uit tot dé zomerhit van 2015 en gaat drie keer platina. Al krijgt Ronnie in eerste instantie weinig mee van het succes, omdat hij meedoet aan Expeditie Robinson.


Drank & Drugs staat op het album van New Wave, een hiphopcollectief van zo'n 20 jonge rappers en producers. De plaat is in 2015 het meest gestreamde album op Spotify in Nederland en wint zelfs de Popprijs, tot ontsteltenis van het aanwezige publiek.

Boegeroep klinkt door de zaal van het Groningse popfestival Noorderslag als Giel Beelen aankondigt dat New Wave winnaar is van de Popprijs, de award voor de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek van het afgelopen jaar.

Veel mensen lopen weg als de rappers aan hun optreden beginnen. En dat is tegen het zere been van Ronnie Flex.

"Dat bewijst wel dat je leven niet leuk genoeg is", vertelt de rapper in een interview met Noisey. "Als ik bij een festival ben en er staat een of andere Duitse reggaeband die niemand kent, dan check ik je, en dan vind ik het lauw of niet."


Na de doorbraak met Drank & Drugs breekt voor Ronnie een moeilijke tijd aan. Hij gaat door diepe dalen en komt niet meer aan muziek maken toe.

lil kleine ronnie flex drank en drugs

"Na die nummer 1 heb ik te veel geleefd als een jong persoon. Altijd op pad, optreden, drinken, nooit chillen", zegt hij tegen 3voor12. "Toen heb ik aan de rem getrokken. Ik ben naar een nieuwe manager gegaan - Ali B en zijn vrouw - en heb mijn financiële situatie uitgezocht. Het was een grote puinhoop."

Ronnie gooit het roer om. Hij doet minder optredens en verzamelt een groep muzikanten om zich heen, de Deuxperience Band. En dat betaalt zich meteen uit. Enkele weken later schrijft hij zijn grootste hit tot nu toe.


In 2017 scoort Ronnie Flex een monsterhit met Energie, waarop ook rapper Frenna te horen is. Het nummer staat maar liefst 50 weken in de Single Top 100.

Energie staat op zijn tweede album Rémi, dat uiteindelijk bekroond wordt met een Edison-award in de categorie Beste Album.

De jury noemt Rémi een "modern meesterwerk" en omschrijft de rapper uit Capelle als "het artistiek imponerende, boeiende en uitgesproken boegbeeld van een ongekend succesvolle nieuwe generatie hiphopartiesten".


Op Rémi staat ook het nummer In de armen van een engel, een ode aan zowel zijn moeder als aan zijn relatie met zijn vriendin, die na zeven jaar ten einde is gekomen.

Happy birthday 🎉🎉🎉🎉🎈 @ronnieflex010

Een bericht gedeeld door R O B I N R O X E T T E (@robinroxette) op

Ronnie heeft zijn vriendin altijd uit de schijnwerpers gehouden, maar naar verluidt gaat het om model Robin Roxette.

"Zeven jaar met iemand zijn, dat is real shit. Die track is ook anders dan alle andere tracks", zegt de rapper tegen Ballinnn.com. "Ik ben mijn muze kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo emotioneel in de studio geweest als toen."


Een andere grote inspiratiebron voor Ronnie Flex is Spinvis, het alias van singer-songwriter Erik de Jong. Opmerkelijk, want de twee artiesten verschillen meer dan dertig jaar in leeftijd.

Vandaag mijn favoriete zanger ontmoet en gesproken.. Het was een eer

Een bericht gedeeld door Nori (@ronnieflex010) op

"Mijn stiefvader speelde de albums van Spinvis vaak onderweg naar vakantie. Het ging voorbij alle grenzen", zegt Ronnie tegen De Correspondent, dat de twee artiesten bij elkaar bracht. "Het is een inspiratie geweest voor de rest van mijn leven; een bewijs dat er geen grenzen zijn aan muziek en aan wat je verzint."

Tot een muzikale samenwerking tussen Ronnie Flex en Spinvis is het tot noch toe niet gekomen.


In januari 2018 laat Ronnie zich opnemen in een privékliniek om van zijn wietverslaving af te komen. De rapper wordt geprezen om zijn openheid.

"Het effect is dat het bespreekbaar wordt, er zit nog een taboe op om hulp te zoeken voor een cannabisverslaving", zegt Linda Hartman van verslavingskliniek Novadic-Kentron tegen RTL Nieuws. "Cannabis is hartstikke verslavend en het probleem wordt gebagatelliseerd."

Toch kan Radio 538 het niet laten om een 'grappige' tweet de wereld in te sturen. "Jointje te veel gerookt? Afkicken in privékliniek? Hier met je rekening, 538 betaalt", twittert de zender. Daarmee vraagt 538 aandacht voor hun ludieke actie, waarbij ze luisteraars oproepen om bonnetjes van opvallende aankopen op te sturen.

Ronnie kan niet lachen om de inhaker. "Jullie gaan superslecht", tweet hij terug. "Maar jullie hebben nooit gehouden van een zwarte. Dus ik ben niet verbaasd."

Radio 538 verwijdert later het bericht en biedt zijn excuses aan.

Ronnie slaagt ondertussen in zijn poging om af te kicken van wiet. Hij heeft naar eigen zeggen nog geen jointje meer gerookt.


Op Bevrijdingsdag 2018 is Ronnie Flex een van de Ambassadeurs van de Vrijheid. Ondanks zijn vliegangst vliegt hij het hele land door in een helikopter voor vijf optredens.

ronnie flex ambassadeur vrijheid bevrijdingsdag 2018

Ronnie toont gedurende de dag vol trots zijn tatoeage van Anne Frank, die hij in 2016 liet zetten op zijn linker bovenarm. De tattoo komt hem destijds al op veel kritiek te staan.

Waarom hij de tatoeage heeft laten zetten? "Zij is iemand die zo veel positivisme heeft nagelaten. De manier waarop zij schreef... Zij bleef optimistisch, en dat in een tijd van zo veel gevaar. En het was een kind, dat vind ik extra tof", aldus Ronnie.

Hij erkent dat sommige mensen de tattoo een beetje creepy vinden. "Maar voor mij voelt het helemaal niet raar. Het is een van de meest logische tatoeages die ik heb laten zetten."


Ronnie blijft ook in 2018 hits scoren. Wat opvalt is dat hij veel samenwerkt met jongere artiesten, zoals de rappers Leafs en Famke Louise.

JULLIE ZIJN NIET READY #MIDASTOUCH #KANNIETWACHTENOMJEMONDTESNOEREN

Een bericht gedeeld door Nori (@ronnieflex010) op

Met Famke Louise brengt hij het nummer Fan uit, waarvan de clip inmiddels 14 miljoen keer is bekeken op YouTube.

Dat Famke Louise een jongere doelgroep aanboort, is voor Ronnie een van de redenen om samen te werken. "Ik zie dat als zij iets uitbrengt ze bijna elke keer een miljoen views aantikt in een dag", zegt hij in gesprek met Tim Hofman. "Dus het was voor mij de uitdaging om iets credibles te maken met haar."

Maar Ronnie wil ook een brug slaan naar oudere generaties. Zo brengt hij een cover uit van Omarm me, een nummer van de Nederlandse band BLØF. Op Pinkpop brengt hij het nummer samen met zanger Paskal Jacobsen ten gehore.


Met Famke Louise blijft het niet bij een samenwerking. De twee bevestigen in december 2018 dat ze een relatie hebben.

Op 14 december 2018 bevestigt Famke Louise bij RTL Late Night de geruchten die al maanden rond zingen: ze heeft een relatie met Ronnie Flex, zo maakt ze bekend naar aanleiding van de lancering van de nieuwe kerstclip ‘Alleen door jou’. In de video treed ze samen met Ronnie Flex op. Met aan het slot een toepasselijke kus.

Wat Ronnie zo leuk vindt aan Famke? "Dat ze zichzelf is en dat ze geen schaamte kent. Dat vind ik echt tof om te zien. Het maakt haar echt allemaal niet uit", zegt hij tegen RTL Boulevard.


Een week later wordt Ronnie vader van dochter Nori Dua. En de moeder is niet Famke Louise.

Happy birthday 🎉🎉🎉🎉🎈 @ronnieflex010

Een bericht gedeeld door R O B I N R O X E T T E (@robinroxette) op

"De grootste liefde ooit. Eindelijk ben je hier", schrijft Ronnie op zijn Instagram-pagina. Moeder van het kind is de Haagse dj Wef, die eigenlijk Wafae Kef heet. Ronnie zal er volgens eigen zeggen alles aan doen om een goede vader te zijn voor het meisje.

LEES OOK: De waanzinnige opmars van Famke Louise, Nederlands meest gehate artiest die miljoenen views op YouTube heeft

MIS OOK NIET: De verborgen boodschappen in de spraakmakende video Apesh*t van Beyoncé en Jay-Z