De Italiaanse wegracer Romano Fenati trekt zich helemaal terug uit de motorsport. Hij kwam afgelopen weekeinde in opspraak door een levensgevaarlijke actie.

Fenati kwam tijdens de race op het circuit van Misano op een recht stuk naast zijn landgenoot Stefano Manzi rijden en duwde de remhendel in van de motor van Manzi, die daardoor uit balans raakte en nog net overeind bleef.

De twee coureurs reden op dat moment meer dan 200 kilometer per uur.

Fenati kreeg de zwarte vlag voor het incident, waardoor hij uit de race werd genomen.

De roekeloze actie leidde tot woedende reacties in de motorsport. De internationale federatie FIM schorste de Italiaan voor twee grands prix, maar zijn huidige team Marinelli-Snipers ontsloeg hem per direct en ook zijn toekomstige team MV Agusta verscheurde zijn contract voor 2019.

“Dit is het ergste wat ik ooit in een motorsportwedstrijd heb gezien. Echte sportmensen zouden dit nooit op deze manier doen”, aldus Giovanni Castiglioni, de baas van MV Agusta.

Fenati en Manzi hadden het de hele race met elkaar aan de stok. Bekijk de beelden van het remincident hieronder terug:

Lees ook op Business Insider

Fenati verontschuldigde zich maandag voor zijn daad. “Ik hoopte vanmorgen dat ik was ontwaakt uit een boze droom. De kritiek op mijn gedrag is volkomen terecht, het was een schandelijke actie, een man onwaardig”, aldus de coureur, die begrip had voor zijn ontslag.

“Ik wil het niet goedpraten en verontschuldig me naar iedereen. Ik heb helaas een impulsief karakter, maar had zeker niet de intentie Manzi te verwonden.”

Carrièreswitch voor Fenati

Dinsdag besloot hij maar helemaal een punt achter zijn racecarrière te zetten. De 22-jarige coureur vertelde de Italiaanse krant La Repubblica dat hij voorlopig in de ijzerwarenwinkel van zijn opa gaat werken. “Nu is het beter om deze sport vaarwel te zeggen.”

Dat doet hij naar eigen zeggen vooral omdat hij de sport onrechtvaardig vindt. Manzi gaat wat Fenati betreft ook niet vrijuit tijdens de race. “Hij heeft me drie keer aangevallen en hij had me kunnen vermoorden”, aldus Fenati tegen La Repubblica. “Wil je mijn helm en mijn pak nog zien? Er zit een dikke zwarte rubberstreep op van Manzi’s band.”

Fenati eindigde vorig jaar als tweede in het kampioenschap van de Moto3 en verdiende promotie naar de Moto2. Hij won tien GP’s in de lichte klasse.

In de zwaardere klasse Moto2 had de licht ontvlambare Italiaan, die in 2015 al eens was gestraft voor het schoppen naar een andere coureur, dit jaar nog weinig laten zien. Hij stond negentiende in de tussenstand.