SP-leider Emile Roemer is woensdag tijdens de algemene beschouwingen flink onder vuur genomen in de Tweede Kamer. De VVD, PvdA, D66 en de ChristenUnie verweten de SP dat zij ook dit jaar niet met een eigen tegenbegroting is gekomen, maar alleen verwijten maakt aan het kabinet.

Volgens Roemer ligt dat aan het Centraal Planbureau (CPB) dat niet meer alle cijfers doorrekent. Hij zei er later mee te komen.

PvdA-leider Diederik Samsom zei uiteindelijk tegen Roemer die hele doorrekening maar te laten zitten, maar eiste wel gewoon een lijstje met SP-plannen. Roemer beloofde daar in de loop van de dag mee te zullen komen.

“Kan het bij de lunchpauze?”, moedigde Samsom Roemer aan, die op een gegeven moment niet meer goed uit zijn woorden kwam.

 

Bangmakerij van Roemer over zorg

In de interruptiedebatjes die daaraan voorafgingen, viel praktisch de hele Kamer over Roemer heen. D66-leider Alexander Pechtold zei dat Roemer aan "bangmakerij'' doet over de zorg, omdat hij niet meldt dat de zorg jaarlijks 7 miljard euro meer mag uitgeven vanaf volgend jaar. Roemer kon Pechtold niet zeggen hoeveel zijn partij wil investeren in onderwijs. "We gaan in elk geval niet bezuinigen'', aldus Roemer.

 

Ook de VVD vond dat de SP-leider eromheen draait en zelf geen keuzes maakt, aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij noemde het gebrek aan uitgewerkte en financieel onderbouwde voorstellen van de SP "zeer teleurstellend'' en de "SP onwaardig''. "Holle woorden zonder inhoud.''

Tweedeling samenleving

Roemer begon zijn inbreng zelf met de toenemende tweedeling in de samenleving. Mensen die toch al een laag inkomen hebben, krijgen volgend jaar te maken met een "onaanvaardbare stapeling'' van kosten. Tegelijk zijn er meer miljonairs bijgekomen, die ook nog rijker worden. Het kabinet keert die trend niet, aldus Roemer.

Het is volgens hem "een grof schandaal'' dat in de troonrede die de koning dinsdag uitsprak niet één keer het woord armoede is gevallen. "En dat met de PvdA in de regering.''

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl