Als het om roddelen op het werk gaat, is de wetenschap het niet eens. Sommige studies zeggen dat het voor een stressvolle omgeving voor werknemers zorgt, terwijl anderen claimen dat dat geroddel zijn voordelen heeft.

Zo denken antropologen dat mensen in het verleden met elkaar zijn gaan roddelen om een sterkere band op te bouwen. Als je naar deze logica kijkt, dan zouden degene waarover werd geroddeld zich alleen voelen.

Volgens Jack Levin, auteur van Gossip: The Inside Scoop, is roddelen goed voor onze emotionele gezondheid. Hij schrijft dat achter iemands rug om praten slecht is, maar dat het tegelijk ook zorgt voor verbinding tussen een groep of zakelijk netwerk.

Hoe dan ook: het kan nogal irritant zijn om erachter te komen dat jij onderwerp van gesprek bent. Dat anderen geruchten over jou verspreiden of een geheim met het hele kantoor delen.

In een blog op Psychology Today geeft wetenschapper Berit Brogaard advies over wat je het beste kunt doen als je erachter komt dat een collega geruchten over jou verspreidt. Of dat nu is uit jaloezie of om zelf beter over te komen.

Denk goed na voordat je iemand aanspreekt

Brogaard stelt dat het aanspreken niet altijd helpt en kan leiden tot wraakzuchtig gedrag. De kans is groot dat de persoon die roddels verspreidt,  jou bewust - of onbewust - heeft uitgekozen om gebruik van te maken.

Als je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van geroddel, dan is de kans klein dat anderen zullen stoppen als jij ze ermee confronteert. Het is misschien zelfs olie op het vuur gooien.

Wees voorzichtig met de baas

Dit hangt helemaal af van de relatie die jij hebt met je baas of leidinggevende. Het kan helpen om met hem/haar over de situatie te praten, maar het kan ook zijn dat ze de kant van de roddelaars kiezen.

Als je denkt dat het geroddel een ernstig probleem vormt voor je reputatie of de mogelijkheid om je werk te doen, dan kun je volgens Brogaard beter contact opnemen met de afdeling personeelszaken. Maar ook dit kan nare gevolgen hebben - zoals een interne ruzie.

Denk je dat het bedrijf jouw klacht serieus aanpakt? Laat het dan weten. Misschien kunnen ze de teams zo samenstellen dat je niet meer met deze mensen hoeft samen te werken. Het is hoe dan ook een goed idee om bewijs te verzamelen, zoals e-mails of steun van mensen die het voor je opnemen.

Wees slimmer dan je tegenstander

Volgens Brogaard is het beste wapen tegen roddelen omgekeerde psychologie. Mocht het niet te pijnlijk voor je zijn, probeer dan over de geruchten te praten alsof het je niets uitmaakt.

Mocht er een kern van waarheid in de roddel schuilen, dan kun je ervoor uitkomen en duidelijk maken dat het probleem is opgelost. Bijvoorbeeld: had je moeite met een bepaalde taak, wees er dan eerlijk over. Vertel hoe je van de situatie hebt geleerd en jezelf hebt verbeterd.

Maar erken nooit een roddel die niet waar is. Het kan lastig zijn om niet defensief over te komen als je deze leugens ontkent. Volgens Brogaard kun je je op dat moment beter focussen op je werk zo goed mogelijk doen. Bijvoorbeeld: zegt iemand dat je een drankprobleem hebt, dan gaat niemand dat geloven als jij goed presteert.

Toon zelfvertrouwen, ook al voel je je misschien niet super

Als de roddelaars het vaak op jou gemunt hebben, kan het zijn dat hun gedrag verergert door hoe jij op de kleine dingen reageert. Gebeurt er een iets kleins, laat het er dan niet bij zitten. Confronteer de persoon, maar wees niet agressief.

Bijvoorbeeld: levert iemand publiekelijk kritiek op je, word dan niet verlegen en ga je niet verontschuldigen. Stop met wat je aan het doen bent, ga naar deze persoon toe en vertel hem/haar zachtjes dat het beter is als ze dit soort dingen onder vier ogen bespreekt.

Mochten ze reageren met iets anders dan een excuus, herhaal dan dat je liever een-op-een met elkaar spreekt. Op deze manier reageer je direct op de situatie en kom je over als iemand waar je geen problemen mee wil zoeken. Houd jij je stil en laat jij je en plein public vernederen, dan is de kans groot dat je vaker het slachtoffer wordt van roddelen en leugens.

Zit je in een sleur op je werk? Heb je het idee dat je nooit succesvol wordt? Lees ook: 14 dingen die je als 30’er kunt doen om de rest van je leven wél succesvol te zijn