Je collega’s zijn de mensen die je misschien wel het vaakst ziet in een week.

Dus is het begrijpelijk dat je gedurende de tijd die je met ze doorbrengt, weleens onbedoeld een slechte gewoonte of twee toont.

Zulke blunders zijn overigens te voorkomen. Het enige waar je achter moet zien te komen is waar de personen om je heen zich aan ergeren.

Hieronder vind je een lijst met gedragingen die jou een negatief imago kunnen bezorgen. Neem even de tijd om jezelf te verdiepen in kantooretiquette.


Te laat komen.

Bron: Getty

"Stiptheid is essentieel", zegt Rosalina Oropeza Randaal, een etiquette- en beleefdheidsexpert en auteur van het boek Don't Burp in the Boardroom. "Je gedraagt je professioneel als je op tijd op je werk verschijnt, precies zoals van je verwacht wordt."


Bij elke vergadering te laat komen opdagen.

Bron: Shutterstock / ESB Essentials

Net als het te laat komen opdagen bij je werk, maak je ook geen vrienden door elke keer als je een vergadering hebt tien minuten te laat te arriveren, zegt Vicky Oliver, auteur van 301 Smart Answers to Tough Interview Questions. "Mensen laten wachten kan gezien worden als ongeïnteresseerd, onbeleefdheid of arrogant."


Je ziek melden terwijl je het eigenlijk niet bent.

Bron: Lindsey Turner/flickr

"Onthoud het adagium dat op komen dagen je in het leven al een eind op weg kan helpen", aldus Oliver. Je bewijst niet dat je die promotie verdient als je je om de paar weken ziek meldt.


Het eten van sterk geurend eten aan je bureau.

Bron: Flickr/Sarah Marriage

Lunch aan je bureau is op eigen risico. Experts zeggen dat je nooit moet lunchen aan je bureau, omdat het ongezond is en je minder productief maakt.

Maar lunchen aan je bureau beïnvloed niet alleen jou, voedsel dat sterk ruikt, kruimelt of waarbij je veel geluid produceert kan ook de productiviteit van je collega's sterk doen afnemen.

Dit is vooral het geval bij 'scherp' voedsel, waarvan de geur niet te vermijden is.

Onderstaand voedsel zou altijd uit het kantoor moeten worden gehouden:

• Opgewarmde vis

• Hardgekookte eieren

• Spruiten

• Rauwe ui

• Knoflook

• Scherpe kruiden

• Tonijnsalade

• Stinkkaas


Altijd maar negatief zijn.

Bron: Tech Hub/Flickr

Als je constant maar negatief of pessimistisch reageert op suggesties kun je aangezien worden voor een weigerachtig type, zegt Randall. Zinnen als 'dat gaat niet werken', 'dat klinkt als iets moeilijks' of 'geen idee hoe ik dat moet doen' kun je maar beter vermijden.

Altijd maar klagen is ook zo'n dingetje dat je beter niet kunt doen.

"Iedereen wil weleens klagen over de baas, een collega of een opdracht, maar je komt onprofessioneel over als je ook daadwerkelijk klaagt", zegt Randall. "Het maakt het alleen maar erger als je elke dag klaagt, de hele dag door. Van het moment dat je binnenkomt tot het moment dat je weer naar huis gaat. Op den duur gaan mensen je bewust ontwijken."

"Er is niets wat zoveel energie vreet als een pessimistische collega", zegt Rosemary Haefner, leidinggevende op de HR-afdeling van CareerBuilder. "Zaken gaan nu eenmaal fout. Maar zelfs als dat gebeurt, moet je je energie richten op de zaken die je hebt geleerd uit het falen."

Ze wijst op een recent onderzoek van CareerBuilder, waaruit blijkt dat een meerderheid van de werkgevers (62 procent) aangeeft niet snel een promotie te geven aan werknemers met een negatieve of pessimistische houding.


Bij elke nieuwe opdracht je leidinggevende overladen met vragen.

Bron: Francisco Osorio/Flickr

Domme vragen bestaan niet, zegt Oliver, maar er bestaan zeker wel irritante vragen. Het zijn vragen waaruit sterk blijkt dat je de opdracht liever niet doet of waaruit blijkt dat je jezelf gewoon graag hoort praten.

"Als je een nieuwe opdracht krijgt, verzamel dan al je vragen en stel ze in een georganiseerde manier", adviseert Oliver. "Vuur ze nooit achter elkaar af."


Slordig zijn.

Bron: Wikimedia Commons

"Of je nu aan je bureau zit of aan de lunchtafel, bekend staan als de sloddervos van het kantoor is nooit een compliment", zegt Randall.

Als je de gootsteen laat dichtslibben en afval laat slingeren zul je dat toch echt zelf moeten opruimen. Toch?

"Je zooi laten slingeren toont dat je geen verantwoordelijk neemt, arrogant bent of onvolwassen", beschrijft Randall.

Ze stelt dat je werkplek een weerspiegeling is van jezelf.

"Ik werk goed in semi-slordige omgevingen. Als je zoals ik bent, kan het je wel weerhouden van het helemaal schoon houden van je werkplek. Maar bij open werkplekken kun je maar beter wat compromissen maken als je professioneel wilt overkomen", zegt Randall. "Het getuigt van weinig respect als je denkt dat je collega's maar hebben te stellen met jouw rotzooi."

Volgens Hafner schaden werknemers hun kansen op een promotie als ze hun rotzooi niet opruimen, gaf 36 procent van de werkgevers aan in het eerder genoemde onderzoek.


Afgeleid zijn tijdens vergaderingen.

Bron: Flickr/Jhaymesisviphotography

"Er is een reden dat je je telefoon niet mag gebruiken tijdens het autorijden. Je kunt je namelijk niet op twee dingen tegelijk concentreren", zegt Oliver.

Appen, een beetje rondneuzen op internet, mailen. Als je deze zaken tijdens een vergadering doet, laat je zien aan de rest dat je helemaal geen aandacht besteedt aan de vergadering.

"Ze zien dat je er fysiek bent, maar weten dat je met je gedachte ergens anders zit", aldus Oliver.


Iemand onderbreken.

Bron: Getty Images / Christopher Polk

"Het is onbeleefd om iemand te onderbreken. Het toont dat je geen respect hebt, of een slecht inschattingsvermogen of een gebrek aan geduld", zegt Randall.

Hoewel actief meedoen je in een goed daglicht kan plaatsen, brengt een slechte timing je snel naar de andere kant van het spectrum.


Een betweter zijn.

Bron: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

"Meeliften op een opmerking van je collega om hem of haar te overvleugelen, te corrigeren, of erger, om de opmerking als de jouwe te claimen, is een zekere methode om jezelf minder populair te maken", zegt Randall.


Opscheppen.

Bron: Vancouver Film School/flickr

"Als we trots zijn op een prestatie of op iets goeds dat ons is overkomen, willen we dat delen met anderen", zegt Randall.

Maar delen kan makkelijk doorslaan in opscheppen. Randall zegt dat er enkele belangrijke indicatoren zijn waaraan je kunt merken of je aan het opscheppen bent:

• Als je maar door blijft gaan en tegen iedereen je verhaalt afsteekt.

• Als je op een luide toon praat. Zo luid dat ze het drie deuren verderop nog kunnen volgen.

• Als je superioriteit uitstraalt.

• Als je de behoefte voelt om anderen te wijzen op hun falen.

• Als je het nalaat om dankjewel te zeggen als je gefeliciteerd wordt.

• Als je het verhaal groter maakt dan het in werkelijkheid is.

"Als je twijfelt, probeer dan nederig te zijn", adviseert Randall.


Je make-up doen aan je bureau.

Bron: Robert Couse-Baker/flickr

Doorgaans kijken mensen je verbaasd aan als je in het openbaar je make-up staat bij te punten, zegt Oliver. Als het toch nodig is, ga dan even naar het toilet.


Je persoonlijke verzorging verwaarlozen.

Bron: Flickr/Travis Modisette

Aan de andere kant wil je wel de indruk wekken dat je je baan serieus neemt en je persoonlijke verzorging en voorkomen spelen daarin een rol.

"Slechte hygiëne en slordige kleren vertellen een ding: ik geen er niks om. Het creëert gegarandeerd een afstand tussen jou en je collega's", zegt Randall.

Je baas zal zich afvragen in hoeverre je houding over hoe je jezelf presenteert reflecteert in je werk, zegt ze. Het zal je kans op een promotie laten slinken, je zult niet worden gevraagd om een klant te woord te staan, naar conferenties te gaan, etc.

"Boeren, etensresten tussen je tanden verwijderen, een overdaad aan piercings en tatoeages en zelden douchen zijn niet alleen onprofessioneel, maar ook aardig ranzig", zegt Randall.


Het bespreken van je privéproblemen.

Bron: Francisco Osorio/flickr

Oliver schetst dat er twee problemen ontstaan als je je persoonlijke sores bespreekt op het werk. "Ten eerste ben je niet heel erg productief als je het grootste deel van de dag alleen maar over je privéproblemen praat. Ten tweede: je schetst problemen terwijl je op je werk juist betaald wordt om met oplossingen te komen."

"De plek om het over je privéleven te hebben is buiten de muren van het kantoor", zegt Oliver.


Praten over politiek.

Bron: REUTERS/Joshua Roberts

Als er in de politiek grote issues zijn, betekent het hoogstwaarschijnlijk dat het ook onder je collega's belangrijke issues zijn.

Tuurlijk, doordat je zoveel tijd doorbrengt met je collega's bouw je een hechte relatie met ze op. Dat kan ervoor zorgen dat je je politieke opvattingen wilt delen.

Maar je begeeft je op glas ijs als je het op kantoor over politiek witl hebben.

Discussie zijn onderdeel van een team, maar ze zouden moeten gaan over werkgerelateerde zaken.

Aan het einde van de dag wordt je betaald om je werk te doen. Politieke discussies kunnen jou en je collega's daar van weerhouden.

"Voordat je aan een politiek getinte speech begint, bedenk dan dat in een werkomgeving amper of helemaal geen ruimte is voor controversiële bewegingen of gesprekken", zegt Randall.


Nieuwsgierig zijn.

Bron: Adam Berry / Stringer / Getty Images

"Er is een verschil tussen geïnteresseerd zijn en nieuwsgierig", zegt Oliver. "Geïnteresseerd ben je bijvoorbeeld als je vraagt wie de net aangenomen collega is. Nieuwsgierig ben je als je door de documenten van je baas snuffelt om gegevens uit het bedrijf te achterhalen."


Ongepaste roddel in de wc.

Bron: Strelka/Flickr

Er zijn specifiek twee gesprekken die je nooit moet voeren in het toilet van het bedrijf waar je werkt", zegt Randall.

De eerste is een gesprek met iemand die gebruikmaakt van het toilet.

"Iemand vastzetten in het toilet om er een gesprek mee te voeren, helemaal als iemand in een wc-hokje zit, is awkward en opdringerig", zegt Randall. "Ze hebben het recht om niet te reageren als ze bezig zijn." Als je ze per se moet spreken, wacht dan even totdat ze hun handen hebben gewassen.

En de tweede is het gesprek met iemand aan de telefoon.

"Het kan jou dan misschien niet zoveel schelen als de persoon aan de andere kant van de lijn hoort waar je mee bezig bent. Ga er gemakshalve niet vanuit dat degene achteloos is", zegt Randall. "Bovendien, ik weet niemand die het geluid van het doorspoelen van het toilet aangenaam vindt. Het is gewoon onbeleefd."


Spullen verkopen.

Bron: Flickr / Brad Owens

Op bijna elk kantoor werken wel een of twee mensen die weleens iets te verkopen hebben. Maar Randall zegt dat sommige bedrijven het verbieden, omdat het tijd kost en mensen in lastige posities brengt. De regels overtreden kan leiden tot ontslag.


Op jacht naar handtekeningen, vrijwilligers of donaties.

Bron: Daniel Goodman / Business Insider

"Voordat je bureau na bureau afloopt om je collega's te vertellen over jouw goede zaak, neem eerst de regels en procedures van je bedrijf door. De meeste bedrijven ontmoedigen of verbieden het om privézaken te promoten tijdens werktijden omdat het verwarring en onrust kan zaaien", zegt Randall.


Dronken worden tijdens werk.

Bron: Shutterstock

Sommige werknemers vullen de koelkast met bier en houden wekelijks happy hour. Anderen niet.

Hoewel 'gezellig wat drinken' onderdeel kan zijn van de bedrijfscultuur, is het geen goed idee om vaak en veel te drinken onder kantooruren. Je wilt niet bestempeld worden als de dronkenlap van het kantoor. Deze regel geldt ook voor bedrijfsfeestjes- en bijeenkomsten die buitenshuis worden gehouden.


Een opmerking maken over iemands uiterlijk.

Bron: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Zelfs als je denkt dat je een compliment geeft, kan je collega een opmerking over zijn of haar uiterlijk opvatten als een belediging.

Het is beter om je te houden aan wat veilige complimenten over iemands werk.


Luidruchtig zijn.

Bron: VFS Digital Design/Flickr

Als je muziek speelt terwijl anderen proberen te werken of een gesprek voert waarvan iedereen kan meegenieten, kunnen je collega's je zomaar eens bestempelen als de meest irritante collega ooit.

Luidruchtig zijn, zeker in een open kantoor, heeft een significant effect op de focus en productiviteit van je collega's. Het lawaai kan de bedrijfsvoering zelfs schaden als het doordringt tot een telefoongesprek.

"Laat je collega's zien dat je ze respecteert door de muziek niet te hard te zetten. Hopelijk krijg je er op een dag nog iets voor terug", zegt Oliver.


De hele dag privételefoontjes maken.

Bron: Christopher Furlong/Getty Images

Bellen of appen met vrienden of familie tijdens werkuren is onprofessioneel en kan ingaan tegen bedrijfsbeleid, zegt Randall. Tijdens lunchtijd is prima, maar dan nog moet je ervoor zorgen dat je ze niet in het kantoor voert.

"Je weet nooit of je baas ineens binnenloopt", zegt ze. "Wat zal hij of zij zien en horen?"

"Als het om een delicaat onderwerp gaat, zorg dan dat je gesprek privé is. Een opgevangen, sappig detail kan zijn eigen leven gaan leiden", zegt Randall.


Klikken.

Bron: Strelka/Flickr

"Misschien dat die collega die naar Franse uiensoep ruikt niet jouw favoriet is", zegt Oliver. "Het is nog geen reden om te ontwijken elke keer als hij je hulp vraagt." Geruchten over hem of haar verspreiden is ook niet noodzakelijk, aldus Haefner.

Het beste is om iedereen vriendelijk te behandelen", legt Oliver uit. "Je komt zo meer over als teamplayer en je laat zien dat je managementvaardigheden hebt."

Volgens Haefner zegt de helft van de ondervraagde werkgevers dat ze werknemers die vaak roddelen niet zo heel snel promotie zullen geven.

"Onthoud dat alle kritiek die je geeft over iemands prestaties constructief, meetbaar en terecht moet zijn", adviseert Oliver.


Expansiedrift.

Bron: Flickr/John Lambert Pearson

Wees niet degene die inbreuk maakt in de ruimte van een ander, waarschuwt Randall.

"Je kent ze wel, ze plaatsen hun mok op zo'n manier dat ze er niet bij kunnen en meteen ruimte hebben voor hun laptop, ellebogen en natuurlijk hun telefoon", zegt ze. "Als de persoon naast degene heb jij nog net genoeg ruimte voor een flesje water."


Vloeken.

Bron: Atomazul/shutterstock

"Het gebruik van schuttingtaal of andere laakbare woorden is niet alleen onderdeel van een slechte gewoonte, maar in de meeste plekken en bedrijven geldt het nog steeds als onprofessioneel en kun je er zelfs voor bij Human Resources belanden voor een gesprekje", zegt Randall.

Vloeken toont dat je niet in staat bent om jezelf tot rust te manen en op een doordachte manier met de situatie om kunt gaan.

Haefner zegt dat meer dan de helft van de werkgevers aangeeft dat vulgair taalgebruikt volgens hen aangeeft dat een werknemer nog niet klaar is voor een promotie.

"Een tip: breid je vocabulaire uit", adviseert Randall.


Het tonen van je zenuwen.

Bron: Rennett Stowe/Flickr

Spelen met je sleutelbos, tikken met je pen, schudden met je ben, constant op je telefoon kijken, kauwgum eten, nagelbijten, krabben aan je hoofd. De lijst met tics als je nerveus bent is ellenlang. En waarschijnlijk heb je niet eens door dat je een van de tics in uitvoering brengt. Je collega's waarschijnlijk wel.

Deze gewoonten leiden je collega's niet alleen af, ze kunnen ook worden aangezien voor een vorm van verveling.


Niet naar sociale bijeenkomsten van je werk gaan.

Bron: Bob Levey / Stringer / Getty Images

Of je nu verlegen bent of vindt dat je je tijd wel beter kunt besteden, je kunt niet altijd nee zeggen tegen uitnodiging voor bedrijfsbijeenkomsten, lunches teamdagen. "Het schetst het beeld dat je antisociaal, arrogant en geen onderdeel van het team bent", zegt Randall.


Onaangename mailgewoonten.

Bron: Artur Debat/Getty Images

Van het niet toevoegen van een onderwerpregel tot het bestempelen van een mail tot dringend terwijl ze dat niet zijn kan je collega's redelijk tegen de haren instrijken.

Je maakt meteen een goede start als je slechte mailgewoonten afleert. Daarmee niet gezegd hebbende dat elke mail een kunstwerkje op zichzelf moet zijn.