De Twentse startup Clear Flight Solutions heeft 2,6 miljoen euro opgehaald. Het geld is afkomstig van de Canadese investeerder Aerium Analytics en Cottonwood Euro Technology Fund, dat eerder al 1,6 miljoen euro op tafel legde.

De spin-off van de Universiteit Twente maakt een op afstand bestuurbare robotvalk, de Robird, die vogels moet verjagen rond luchthavens, oliebedrijven en akkers.

“Iedereen kent wel dat beeld van een vogelverschrikker midden op het veld waar dan een paar vogels op zitten. Het is een statisch middel, het staat stil en doet verder niks”, zei oprichter Nico Nijenhuis twee jaar geleden tegen Business Insider. “Vogels herkennen dat en reageren er niet meer op.”

De Robird heeft het silhouet van een roofvogel en maakt ook dezelfde vliegbewegingen. De robotvalk is zo realistisch, dat andere vogels liever uit de buurt blijven.

Een vliegveld in het Canadese Edmonton en baggeraar Van Oord zetten de Robird op dit moment in om vogels te verjagen. De nieuwe investering wil de startup uit Enschede gebruiken om meer klanten in Noord-Amerika te vinden. Ook moet er een Robird 3.0 komen, die autonoom kan vliegen.

“De investering komt op het perfecte moment”, aldus Nijenhuis in een persbericht. “Onze omzet groeit snel en komt dit jaar uit boven de 1 miljoen euro. Deze financieringsronde laat zien dat investeerders vertrouwen in ons hebben.”

Nijenhuis is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat kan vliegen. “En dan met name de extremen daarin: heel snel, heel hoog, heel hard of de enorme capriolen die ze kunnen uithalen”, zei hij in 2015.

Toen hij in 2011 moest afstuderen aan de Universiteit Twente liet een hoogleraar een eerste prototype van de robotvogel zien. “Ik zag gelijk zoveel mogelijkheden dat ik echt vanaf het eerste moment enthousiast was.”

Wil je de Robird zien vliegen? Bekijk dan de onderstaande video: