Vermogensbeheerder Robeco, die afgelopen jaar werd overgenomen door financiële dienstverlener Orix uit Japan, opent een kantoor in Londen. Op termijn kan dat de positie van het Rotterdamse hoofdkantoor verzwakken, vrezen ingewijden.

De Londense City geldt nog altijd als hét financiële zakencentrum van Europa. Heel vreemd is het dus niet dat de Japanse vermogensbeheerder Orix voor zijn nieuwe dochter Robeco een vestiging in Londen opent. Op termijn kan dat de positie van het Rotterdamse hoofdkantoor wel aantasten, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag, zich baserend niet nader genoemde bronnen.

Orix kocht Robeco afgelopen jaar voor twee miljard euro. De voormalige vermogenstak van Rabobank heeft zo’n 1.500 mensen in dienst en houdt 189 miljard euro aan beleggingen in de gaten. Daarmee is Robeco de grootste Nederlandse speler, maar de Japanners willen graag meer Britse klanten werven, waaronder pensioenfondsen en verzekeraars.

Kantoor Robeco in Londen

De opening van het kantoor in Londen moet hierbij helpen, maar ingewijden stellen tegenover het FD dat hiermee de deur wordt opengezet voor een overstap naar de City. “Een Londense vestiging betekent onvermijdelijk het begin van de ontmanteling van het Rotterdamse hoofdkantoor”, aldus een bron tegenover de krant.

Topman Roderick Munsters van Robeco stelt in een reactie tegenover de krant dat verplaatsing van het hoofdkantoor niet aan de orde is, net zo min als de overheveling van bestaande functies.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl