Het RIVM meldde vrijdag een nieuw dagrecord: 7.997 nieuwe besmettingen met het coronavirus.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft toenemen, met name op de intensive care.

Op ic-afdelingen steeg het aantal patiënten in de afgelopen drie dagen met een kwart.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 7.997 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een nieuw dagrecord.

Op donderdag waren 7.825 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7.833, maar dat is vrijdag bijgesteld.

In de maanden juni en juli werd het coronavirus aangetroffen bij in totaal 8.041 mensen. Die 61 dagen telden ongeveer evenveel nieuwe gevallen als de afgelopen 24 uur.

Belangrijk verschil tussen nu en de zomer is dat de testcapaciteit inmiddels fors uitgebreid is. Daardoor worden mogelijk meer besmettingen opgespoord dan in juni en juli.

Lees ook op Business Insider

De regio Amsterdam-Amstelland telde het afgelopen etmaal 798 positieve tests, waaronder 676 in Amsterdam.

De provincie Utrecht telde 781 nieuwe gevallen, waarvan 263 in de gemeente Utrecht.

In Rotterdam-Rijnmond kwamen er 688 positieve tests bij. Daaronder zijn 330 in Rotterdam. In Midden- en West-Brabant kwamen 634 besmettingen aan het licht en in Haaglanden 632.

Hollands Midden (521) en Twente (499) registreerden meer dan vierhonderd nieuwe gevallen. Achter de vier grote steden vielen Tilburg, Almere, Enschede, Zaanstad en Breda vrijdag op. Die plaatsen registreerden meer dan 100 positieve tests.

Afgelopen week zijn meer dan 50.000 nieuwe besmettingen bijgekomen

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal besmettingen loopt sinds eind augustus hard op. Daarmee is een einde gekomen aan de rustige periode in de maanden ervoor.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 212.000 mensen in Nederland positief getest. Binnen twee maanden is het aantal gevallen verdrievoudigd. Op 1 september stond de teller op 71.000 positief geteste mensen.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 17. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 29 sterfgevallen gemeld.

Intensive care stroomt sneller vol

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft toenemen, maar de stijging is de laatste dagen vooral te zien op intensive care-afdelingen. Het aantal patiënten op die afdelingen is in de afgelopen drie dagen met een kwart gestegen.

Op de verpleegafdelingen, waar het de afgelopen weken heel druk was, steeg het aantal patiënten met 10 procent, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ziekenhuizen behandelen nu 1.553 coronapatiënten. Dat zijn er 27 meer dan op donderdag.

De intensivecareafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen. Drie mensen hebben de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 32 naar 345.

Verpleegafdelingen hebben de afgelopen 24 uur juist meer mensen zien vertrekken dan binnenkomen. De klinieken namen 219 mensen op. Daar staat tegenover dat 224 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten.

Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 1213 naar 1208.

In de afgelopen 24 uur zijn 36 mensen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Lees meer over het coronavirus