Het RIVM heeft afgelopen week 4.013 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Vorige week waren dat er 4.036.

Zorgminister Hugo de Jonge vindt het groeiend aantal besmettingen reden voor zorg. “Wij moeten de crisis verder bezweren en het virus eronder krijgen, net als voor de zomer”, zei hij maandagavond.

Volgens De Telegraaf overweegt het kabinet opnieuw een beperking van de maximale groepsgrootte voor samenkomsten in te stellen.

Om 19.00 uur geven premier Mark Rutte en De Jonge een persconferentie over de bestrijding van het coronavirus.

In de afgelopen week hebben 4.013 mensen te horen gekregen dat ze het nieuwe coronavirus hebben opgelopen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Dat aantal is vergelijkbaar met de week ervoor. Toen werden er 4.036 besmettingen vastgesteld.

In alle leeftijdsgroepen is een stijging van het aantal meldingen te zien in de afgelopen weken. In de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar is het aantal bevestigde coronagevallen het hoogst per 100.000 inwoners.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Het kabinet overlegt dinsdag met de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s over nieuwe maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Om 19.00 uur geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie.

“Het groeiend aantal besmettingen is reden voor zorg", zei De Jonge maandagavond. "Wij moeten de crisis verder bezweren en het virus eronder krijgen, net als voor de zomer."

Volgens De Telegraaf overweegt het kabinet de groepsgrootte voor samenkomsten weer in te perken. Sinds juli geldt er geen limiet meer aan de grootte van groepen, zolang de deelnemers maar anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Omdat die vuistregel in de praktijk matig wordt nageleefd en het virus zich vooral in de grote steden weer sneller verspreidt, kijkt het kabinet naar manieren om het zogeheten reproductiegetal van het virus naar beneden te krijgen.

Lees meer: Dit moet je weten over R0: het cijfer dat bepaalt of we terug moeten naar een strengere lockdown

Dat getal kwam ook in de afgelopen week weer boven de 1 uit, op 1,19. Dat betekent dat een groep van honderd mensen met het virus gemiddeld 119 mensen aansteekt, die op hun beurt ongeveer 142 mensen besmetten. Zo wordt de groep patiënten steeds een beetje groter en verspreidt het virus zich. Als het getal onder de 1 komt, kan het virus uitdoven.

"We zien dat het reproductiegetal nog steeds boven de 1 ligt, dus op korte termijn hoeven we geen grote daling van het aantal besmettingen te verwachten", zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. "Maar het neemt ook niet enorm toe."

Contactgegevens achterlaten bij een bezoek aan kroeg of restaurant

Het kabinet kwam twee weken geleden vervroegd terug van reces vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen. Rutte zei toen tijdens een persconferentie dat het virus bezig was met “een gevaarlijke opmars”.

Hij en De Jonge kondigden nieuwe maatregelen aan, waaronder de verplichting tot het achterlaten van contactgegevens bij horecagelegenheden en de mogelijkheid om horeca en pretparken voor twee weken te sluiten als blijkt dat er mensen besmet zijn geraakt.

Lees meerBen je verplicht om je gegevens achter te laten in de kroeg? 7 vragen over de nieuwe coronaregels voor de horeca

Ook werd bekend dat de GGD reizigers uit landen met een oranje reisadvies zou controleren of die zich aan de twee weken thuisisolatie houden.

Een dag later bleek dat de GGD’en in Amsterdam en Rotterdam te weinig mankracht hadden om de grote aantallen bron- en contactonderzoeken uit te voeren, en ze daarom genoodzaakt waren de onderzoeken af te schalen. Het leidde tot grote zorgen in de Tweede Kamer, zo werd duidelijk tijdens het coronadebat van afgelopen week.

Ook het plan voor een quarantaineplicht voor iedereen die tijdens een bron- en contactonderzoek in beeld komt, kon rekenen op zware kritiek. Afgezien van het CDA stemden alle partijen voor een motie om dit plan niet door te voeren.

Er zijn inmiddels 438 actieve clusters in Nederland

In de afgelopen week hebben iets meer dan 100.000 mensen laten testen op het coronavirus. Dat is ongeveer evenveel als in de weken ervoor.

Van alle geteste mensen had 3,5 procent het virus daadwerkelijk onder de leden. De week ervoor was dit 3,6 procent.

In de regio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, Haaglanden, Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid is het percentage positieve tests het hoogst.

Volgens het RIVM zijn er 438 actieve clusters, 59 meer dan een week geleden. Bij een cluster kunnen drie of meer gevallen met elkaar in verband worden gebracht.

De grootste groep patiënten bestaat uit 45 mensen. De meeste mensen lopen de ziekte thuis op, daarna volgen contacten met familie en vrienden, en feestjes en het werk als belangrijkste bronnen.

Het RIVM meldde dinsdag verder dat er zestien mensen in de afgelopen week zijn overleden aan het coronavirus. Dat waren een week eerder negen, en de week daarvoor zes.

Verder werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege een besmetting, tegen 38 in de week ervoor en 44 nog een week eerder.

Ook het aantal opnames op de intensive care steeg. In de afgelopen zeven dagen zijn 25 mensen op een ic-afdeling beland, tegen 18 in de week ervoor.

"Het duurt even voordat mensen ziek worden, in een ziekenhuis worden opgenomen en overlijden. Dat ijlt na op de nieuwe meldingen. In de komende weken kunnen we daar een verdere stijging zien, daar ben ik minder optimistisch over", aldus Susan van den Hof van het RIVM.

Het is ook absoluut niet zo dat de afgelopen weken alleen jongeren ziek zijn geworden, benadrukt Van den Hof. "We zien een stijging in alle leeftijdsgroepen, dus ook bij ouderen. Als dat verder stijgt, zul je meer intensivecare-opnames en meer sterfgevallen zien."


Lees meer over het coronavirus: