Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 27.485 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Een week eerder waren dat er 19.326.

Ziekenhuizen behandelen op dit moment bijna duizend coronapatiënten. Het aantal is dinsdag gestegen naar 975. Dat zijn er 83 meer dan op maandag.

Ondertussen heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wet over de app CoronaMelder. Zaterdag wordt de app landelijk uitgerold.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is nog verder opgelopen. In de afgelopen zeven dagen zijn 27.485 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vorige week meldde het instituut 19.326 positieve tests en in de week daarvoor 13.471.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4.548 positieve tests gemeld. Dat is iets minder dan de 4.575 positieve tests van de dag ervoor. Dit waren er aanvankelijk 4.581, maar dit is naar beneden bijgesteld.

Het RIVM verwacht op zijn vroegst vanaf volgende week de effecten van de nieuwe overheidsmaatregelen tegen het coronavirus te zien. Eerst komt een stabilisatie of lichte daling van het aantal positieve testen en pas daarna stabiliseert of daalt het aantal ziekenhuisopnames.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, daalde een heel klein beetje. Het staat nu op 1,17. Dat betekent dat een groep van 100 besmette mensen zo'n 117 anderen besmet. Zo verspreidt het virus zich steeds verder en steeds sneller.

Vorige week was het getal 1,27 en de weken daarvoor 1,33 en 1,38.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

De maatregelen van het kabinet moeten het reproductiegetal terugbrengen naar 0,9. Als het getal onder de 1 komt, dooft het coronavirus langzaam uit.

Bijna duizend coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnames loopt ondertussen verder op. Ziekenhuizen behandelen bijna duizend coronapatiënten. Het aantal is dinsdag gestegen naar 975. Dat zijn er 83 meer dan op maandag.

"We verwachten dat deze stijging ook in de komende dagen door zal zetten", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ziekenhuizen zijn daardoor genoodzaakt om de zorg voor andere patiënten terug te schroeven.

Kuipers sprak eerder de verwachting uit dat het aantal opgenomen patiënten afgelopen weekeinde boven de duizend uit zou komen. In de komende week kan het aantal stijgen naar ongeveer 1600.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 785 coronapatiënten, zeventig meer dan op maandag. Het aantal patiënten met coronavirus op de intensive cares steeg van 177 naar 190.

App CoronaMelder zaterdag landelijk uitgerold

Ondertussen heeft de Eerste Kamer ingesteld met de wet over de app CoronaMelder. In een hoofdelijke stemming gaven 51 senatoren hun steun. Tegen stemden 19 senatoren.

De app vertelt de gebruiker wanneer deze ten minste vijftien minuten dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. Die laatste moet dat dan wel samen met de GGD aangeven in de app.

Zaterdag 10 oktober wordt de app landelijk geïntroduceerd, laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Het gebruik ervan is vrijwillig. Daarnaast worden er geen persoonsgegevens opgeslagen.

De app werd de afgelopen tijd in vijf regio's in Nederland getest, vanaf zaterdag kan iedereen er gebruik van maken. De app vertelt de gebruiker wanneer deze in de buurt is geweest van een besmet persoon. De Jonge vindt het "mooi dat het gebruik van de CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd".

In een aantal andere landen wordt al gebruik gemaakt van een soortgelijke app. "We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken", zegt De Jonge. "De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten."

Mensen die via de app een melding krijgen, worden geadviseerd tien dagen thuis te blijven, en zich te laten testen als ze klachten hebben. Sinds het begin van de test is de app 1,3 miljoen keer gedownload, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Lees meer over het coronavirus: