Premium content ophalen
  • Het algemene beurssentiment wordt vooralsnog sterk bepaald door de Oekraïne-crisis, de inflatie en acties van centrale banken.
  • Beleggers kijken momenteel meer naar het beperken van risico’s dan naar het opzoeken van nieuwe kansen.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem kijken niettemin alvast naar sectoren die kunnen opbloeien, als er enige ontspanning komt op de beurs.
  • Lees ook: Hebben we de bodem voor de aandelenmarkt in januari gezien, of gaan we toch nog lager?

ANALYSE – De Russische president Vladimir Poetin heeft het conflict over Oekraïne deze week op scherp gezet, met de erkenning van de separatistische republiekjes in Oost-Oekraïne. Hoe dit ook verder uitpakt, het is duidelijk dat het beurssentiment de komende periode gevoelig blijft voor de geopolitieke ontwikkelingen. En dat zal gepaard gaan met een bovengemiddelde beweeglijkheid op financiële markten.

Inmiddels hebben de VS en de Europese Unie een vooralsnog bescheiden ‘eerste tranche’ aan sancties afgekondigd voor Rusland. Daar nog zitten nauwelijks schokkende of economisch verlammende maatregelen bij. De VS en hun partners lijken zwaardere maatregelen te hebben bewaard voor het geval dat Russische troepen daadwerkelijk dieper Oekraïne intrekken.

Niet geheel onverwacht vindt China de sancties maar niets en blijft dat ook iets om goed de gaten houden, gelet op de situatie rond Taiwan.

Premium content ophalen