• In Nederland moet je minimaal 2,2 miljoen euro aan vermogen hebben om bij de rijkste 1 procent te horen.
  • Om dezelfde status in de Verenigde Staten te bereiken, moeten je bezittingen 3,7 miljoen euro waard zijn, blijkt uit een recent onderzoek.
  • In Monaco is de drempel om bij de rijkste 1 procent te horen nog een stuk hoger: 6,7 miljoen euro.

Wil je weten hoeveel vermogen je moet hebben om tot de rijkste 1 procent te behoren in verschillende landen ter wereld? Het jaarlijkse Wealth Report van vastgoedadviesbureau Knight Frank heeft cijfers verzameld voor de Verenigde Staten en een aantal andere landen.

Volgens het onderzoek is in de VS een netto vermogen van 4,4 miljoen dollar, omgerekend 3,7 miljoen euro, nodig om deel uit te maken van de rijkste 1 procent. Vergeleken met de rest van de wereld hebben Amerikanen de op twee na hoogste vermogensdrempel om de bij de rijkste 1 procent van een land te horen.

Nederland is niet opgenomen in de Wealth Report. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft op verzoek van Business Insider Nederland uitgezocht hoeveel vermogen nodig is om tot de 1 procent rijkste mensen van ons land te behoren. Volgens de meest recente cijfers (2019) heb je daarvoor minimaal 2,2 miljoen euro nodig.

Vermogensdrempel ligt hoger in Nederland dan in Duitsland of Frankrijk

De vermogensdrempel ligt in Nederland iets hoger dan in Frankrijk of Duitsland, waar volgens het onderzoek van Knight Frank respectievelijk omgerekend 1,8 miljoen euro en 1,7 miljoen euro aan vermogen nodig is om tot de rijkste 1 procent gerekend te worden.

Monaco, waar volgens Knight Frank de meeste superrijken wonen, heeft de hoogste drempel. Je moet daar een vermogen van omgerekend 6,7 miljoen euro hebben om bij de rijkste 1 procent te horen.

Op plek twee staat Zwitserland, waar omgerekend zo'n 4,3 miljoen euro nodig is om deel uit te maken van de top 1 procent.

Bekijk hieronder hoe andere landen die Knight Frank heeft onderzocht, scoren wat betreft het minimum vermogen van de rijkste 1 procent. De bedragen zijn in dollars.

FlyingHigh
Het vermogen dat nodig is om tot de 1 procent rijkste mensen te behoren (in dollars). Bron: Knight Frank

Singapore staat op plek vier met een drempel van 2,9 miljoen dollar, omgerekend 2,5 miljoen euro. Daarmee heeft het land de hoogste positie in Azië en staat Singapore hoger in de ranking dan Hongkong, waar een netto vermogen van 2,8 miljoen dollar (omgerekend 2,4 miljoen euro) vereist is voor toegang tot de 1 procent-club.

In Kenia heb je slechts 20.000 dollar nodig

Landen met de laagste vermogensdrempels uit het onderzoek van Knight Frank zijn Indonesië, waar slechts 60.000 dollar nodig is, en Kenia, waar een netto vermogen van 20.000 dollar voldoende is om tot de rijkste 1 procent te horen.

Het rapport voorspelt dat de drempel om bij de rijkste 1 procent te komen in India de komende vijf jaar bijna zal verdubbelen, tot een niveau van 120.000 dollar.

Binnen dezelfde periode moeten rijke Chinezen ongeveer 70 procent meer vermogen bij elkaar rapen om tot de rijkste 1 procent te blijven behoren. Momenteel is daarvoor in China 850.000 dollar nodig, ofwel 720.000 euro aan vermogen.

LEES OOK: Zoveel vermogen heb je nodig om bij je pensioen maandelijks van €1.500 euro, €2.000 of €3.000 te leven (en nog een erfenis na te laten)