In de Verenigde Staten wordt veel gediscussieerd over de kloof tussen de rijkste 1 procent van de bevolking en de overige 99 procent. Maar er is nog een andere tweedeling.

Het socialisme heeft als politieke beweging nooit echt wortel heeft geschoten in de Verenigde Staten. Maar de laatste jaren is er wel volop aandacht voor de toegenomen verschillen tussen een kleine, zeer rijk elite en de rest van de Amerikaanse bevolking.

Meestal gaat het dan over de kloof tussen de rijkste 1 procent van de bevolking en de overige 99 procent. Sinds de jaren 1920 was die niet zo groot.  Zo verdiende de rijkste 1 procent afgelopen jaar 19 procent van het totale inkomen in de VS en de rijkste 10 procent haalde liefst 48 procent van verdiende inkomen binnen.

Kloof tussen rijk en extreem rijk

Toch is dit niet de enige tweedeling tussen inkomens in de Verenigde Staten die opmerkelijk is, signaleert de site Quartz. Dat blijkt als je de inkomens van de rijkste één procent vergelijkt met die van de rijkst 0,01 procent van de bevolking in de VS. Zie hier voor de grafiek.

Opnieuw een forse kloof in de inkomensgroei sinds de jaren 1970. Bij de rijkste 1 procent moet je dan denken aan mensen met een inkomen van rond de één miljoen dollar per jaar. De rijkste 0,01 procent verdiende ruim veertig jaar geleden zo’n vijf miljoen dollar op jaarbasis, terwijl dat in 2012 meer dan 30 miljoen dollar was.

Wie zijn deze mensen die tot de elite van de elite behoren? Uit een studie uit 2010 blijkt dat twee derde van deze groep bestaat uit...bankiers en bazen van grote bedrijven.

Lees ook:

Wetenschappelijk bewezen: geld maakt rechts

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl