• Hard werken alleen is niet genoeg om rijk te worden, het gaat ook om het maken van slimme keuzes.
  • Wees niet tevreden met een stabiel salaris en beleg een deel van je inkomen.
  • Stel een specifiek doel vast voor je geld en zet alles opzij om dat te bereiken.

“Iedereen heeft de kans om rijk te worden”, stelt selfmade miljonair Steve Siebold. Zijn opmerking staat haaks op de populaire gedachte dat dat niet zo is.

Maar niet iedereen grijpt de kansen op rijkdom met beide handen aan.

Om erachter te komen of je er alles aan doet om rijk te worden, sommen we de tien tekenen op waaraan je kan zien dat rijk worden er niet in zit voor je.


1. Je werkt hard, maar niet slim

Op school leren we dat je door hard werken, succesvol kunt worden in het leven. “Dat is niet helemaal waar”, zegt financieel adviseur Ric Edelman.

"Als hard werken het enige is dat je doet, word je nooit rijk", zegt hij. "Met hard werken alleen red je het niet om genoeg geld apart te kunnen zetten."

Edelman geeft aan dat voor een toekomst met genoeg geld op de bank, slim werken net zo noodzakelijk is. Een van zijn suggesties is om geld te investeren in aandelen of een pensioenfonds. Je geld moet zelf geld verdienen, is zijn adagium. "Dit kun je al doen zonder een groot risico te nemen, zonder veel inspanning en in weinig tijd", zegt hij.


2. Je legt te veel nadruk op sparen – en niet op verdienen

Foto: Oli Scarff/Getty Images

Een andere manier om slim te werken? Verhoog je inkomen, niet alleen het bedrag op je spaarrekening.

Sparen is cruciaal in het opbouwen van rijkdom, maar als je je daar te veel op richt, verwaarloos je een andere component: geld verdienen. Een aspect waar rijke mensen op focussen.

"De massa is zo gericht op kortingsacties en koopjes en leeft zo zuinig, dat ze grote kansen missen", schrijft Siebold.

Je hoeft nu niet ineens alle bekende spaarmethodes overboord te gooien. Maar, Siebold adviseert te gaan denken zoals de rijken doen. "Stop met piekeren over een tekort aan geld en richt je op de vraag hoe je meer kan verdienen."

Een gebruikelijk insteek onder miljonairs is het creëren van verschillende inkomstenbronnen en het adopteren van slimme spaargewoonten.


3. Je koopt spullen die je je niet kunt veroorloven

Foto: Samir Hussein/Getty

Als je op te grote voet leeft, zul je nooit rijk worden.

Zelfs als je meer gaat sparen of als je een forse loonsverhoging krijgt, gaat dan niet ineens als een miljonair leven.

"Ik kocht mijn eerste dure horloge pas nadat mijn bedrijven en investeringen voor een stabiele inkomstenbron zorgen", schrijft selfmade miljonair Grant Cardone op Entrepeneur. "Ik reed lange tijd een simpele Toyota Camry, ook toen ik al miljonair was. Zorg dat je bekend staat om je werkethos, niet om de spullen die je koopt."


4. Je bent tevreden met een stabiel salaris

Foto: Thomson Reuters

De doorsnee mens kiest ervoor om uitbetaald te worden op basis van gewerkte tijd - aan de hand van een stabiel salaris of een uurtarief. Rijke mensen kiezen ervoor om betaald te worden op basis van resultaat.

"Het is niet zo dat er geen grootverdieners zijn die betaald krijgen per uur, maar over het algemeen is dit de langzaamste weg naar financiële voorspoed", zegt Siebold. "De echt rijken weten dat ondernemerschap de weg is naar rijkdom."

Terwijl de elite doorgaat met het opzetten van bedrijven en het laten groeien van kapitaal, "voorziet de massa zich van een leven van financiële middelmaat door bij een vaste baan te blijven hangen met een modaal salaris en jaarlijkse loonsverhogingen", legt Siebod uit.


5. Je belegt nog niet

Foto: Flickr/ITU Pictures

Een van de meest efficiënte manieren om meer geld te verdienen op de lange termijn is om te beleggen. Hoe eerder je start, hoe beter.

"Gemiddeld beleggen miljonairs elk jaar twintig procent van hun inkomen. Hun rijkdom wordt niet gemeten aan de hand van wat ze jaarlijks verdienen, maar op basis van wat ze hebben gespaard en geïnvesteerd in de loop der jaren", schrijft Ramit Sethi in zijn bestseller I Will Teach You to Be Rich.

Je hoeft geen expert te zijn in personal finance of bekend te zijn met economisch jargon om te beginnen met beleggen. Je hebt voor rijk worden ook geen welgestelde familie nodig. Je hebt zelfs geen royaal salaris nodig.

Sterker, start met beleggen in je pensioen of een laagdrempelig fonds en op de lange termijn behaal je er grote winsten mee.

Lees meer: 4 tips voor twintigers die willen beginnen met beleggen


6. Je jaagt andermans dromen na, niet die van jou

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Als je succesvol wilt zijn, moet je houden van hetgeen je doet. Dat betekent dat je moet vaststellen wat je passie is en die passie najagen.

Te veel mensen maken de fout dat ze andermans dromen willen beleven, zoals die van hun ouders, zegt Thomas C. Corley, die vijf jaar lang onderzoek deed naar selfmade miljonairs.

"Als je de dromen van een ander najaagt, kan het zomaar zijn dat je je op een gegeven moment doodongelukkig gaat voelen", schrijft hij in Change Your Habits, Change Your Life. "Je ziet het aan je prestaties. Je hebt gewoon simpelweg niet de passie die nodig is om succesvol te zijn."


7. Je komt zelden uit je comfortzone

Foto: Hsing Wei/Flickr

Als je een fortuin op wilt bouwen, wees succesvol, of als je een voorsprong wilt hebben in het leven, wen dan maar aan onzekerheid en ongemakkelijke situaties.

Rijke mensen vinden onzekerheid fijn.

"Emotioneel en fysiek gemak is het belangrijkste doel van de gemiddelde mindset", schrijft Siebold. "Echt grote denkers ontdekken op jonge leeftijd dat het niet makkelijk is om miljonair te worden en dat het verlangen naar gemak funest kan zijn. Ze leren zichzelf aan om te gedijen in een omgeving vol onzekerheid."

Rijke mensen leren logischerwijs dat ze angsten moeten overwinnen bij het rijk worden en dat het nemen van ingecalculeerde risico's de sleutel is in het bereiken van succes.



8. Je hebt geen plannen met je geld

Foto: Nan Palmero/Flickr

Als je een kapitaal wilt opbouwen, kun je maar beter een specifiek doel hebben met het geld. Het maakt het proces richting rijkdom een stuk makkelijker en aangenamer.

Wil je een huis kopen? Wil je in het buitenland gaan wonen? Elke maand op vakantie? Een zorgeloze oude dag? Rijk worden is niet een middel om je doelen te bereiken. Schrijf die doelen op.

Rijke mensen committeren zich aan het vergaren van een fortuin. Het vergt concentratie, kennis, moed en een hoop inzet, maar het is allemaal mogelijk als je een helder doel voor ogen hebt, benadrukt de selfmade miljonair T. Harv Eker.

"De belangrijkste oorzaak waarom de meeste mensen niet hun doelen niet halen, is dat ze simpelweg niet weten wat ze willen bereiken. Rijke mensen weten maar al te goed dat ze een groot fortuin willen hebben", zegt hij.



9. Je geeft eerst je geld uit en spaart wat over is

Foto: iStockphoto

Als je rijk wilt worden, betaal dan jezelf eerst uit.

"Wat de meeste mensen doen als ze een euro verdienen? Andere mensen eerst betalen", schrijft selfmade miljonair David Bach in The Automatic Millionaire. "Ze betalen de huurbaas, de telefoonmaatschappij, de overheid, etc. "

In plaats eerst betalen en sparen wat over is, doe het andersom. Neem een uurloon per dag en zet dat op een spaarrekening. Automatiseer die handeling, benadrukt Bach. Dan kost het je minder tijd en moeite.



10. Je gelooft dat rijk worden niet voor jou is weggelegd

Foto: Reuters

"De doorsnee mens denkt dat rijk zijn alleen is weggelegd voor mensen die geluk hebben", schrijft Siebold. "Het ligt anders. In deze kapitalistische wereld heeft iedereen recht op rijkdom, als je maar van waarde bent voor anderen."

Vraag jezelf eens af. "Waarom ik niet?" moedigt Siebold aan. Denk vervolgens groot. Rijke mensen leggen de lat hoog. Waarom niet 1 miljoen?

LEES OOK: Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn