2018 was voor de cryptomarkt een dramatisch jaar, als je naar de koersen van cryptomunten kijkt. Bitcoin verloor meer dan 80 procent van zijn waarde en de gehele markt kromp met bijna 700 miljard dollar.

Ook de Nederlandse gulden daalde hard. Ten opzichte van het hoogtepunt dertien maanden geleden is de digitale gulden nog maar een tiende waard.

Toch was 2018 volgens gulden-oprichter Rijk Plasman “juist een heel mooi jaar”.

Business Insider sprak met de 34-jarige crypto-ondernemer, zoon van de bekende strafpleiter Peter Plasman en vernoemd naar acteur Rijk de Gooijer. Volgens Rijk Plasman is zijn bedrijf alleen maar sterker uit de woelige periode gekomen.

Wie naar de koersdaling kijkt, concludeert misschien dat de gulden in zwaar weer zit. Voelde 2018 ook zo voor jou?

Plasman: “Voor ons was 2018 juist een heel mooi jaar, vooral vanwege de technische ontwikkelingen. We zijn in 2014 begonnen, maar het beste hebben we afgelopen jaar gebouwd. We zijn nu een van de veiligste blockchains ter wereld.”

Heb je zelf geen jasje uit moeten doen?

“Nee, dat heeft nauwelijks impact gehad. Voor de mensen die in 2017 zijn ingestapt is de koers nu laag. Maar ik ben vanaf het begin met het project verbonden. Voor mij is de huidige koers dus nog steeds een dikke plus.”

Maak je je dan geen zorgen over de gedaalde koers?

“De koers van de munt is een klein onderdeel van het project en bovendien iets waar wij weinig invloed op hebben. 2018 was inderdaad het jaar van de ontnuchtering, maar dat zorgde juist voor een verandering van de cryptowereld. Het is leerzaam geweest en heeft duidelijk gemaakt dat het voor investeerders nodig is om zich goed te verdiepen.”

Vormt 2018 ook de nekslag voor gehypte tokens die veel waard werden zonder dat er een goed idee achter zat?

“De verkeerde projecten werden gepromoot en gepusht, terwijl ze zelf donders goed wisten dat het om een piramidespel ging. Maar de schuld ligt niet volledig bij de makers van tokens. Veel beginners zijn lukraak ingestapt, ook al duidelijk was dat het niet om een eerlijk project ging.”

Is dat nu anders?

“Ik weet niet of die wijsheid nu wel is gekomen. Ik ben een beetje bang van niet.”

Is 2018 dan wel zo’n leerzaam jaar geweest?

“Als ik kijk naar ons eigen project wel. Wij kregen tijdens de hype opeens heel veel mensen binnen. Die zijn deels weer afgehaakt, maar er is een groep blijven plakken die zich steeds meer is gaan verdiepen. Ook sommigen die het zagen als een casino waar ze rijk mee konden worden. Zij zijn onderdeel gebleven van onze community.”

Die community is de levensader van de gulden, blijkt ook uit jullie site. Heeft die geen knauw gekregen door de koersdaling?

“Absoluut, en dat is begrijpelijk. Maar de echt waardevolle mensen zijn blijven hangen. Dankzij hen kunnen er weer nieuwe projecten ontstaan.”

Wat voor dingen doen leden van de community zoal?

“We hebben bijvoorbeeld vrijwilligers die vragen beantwoorden die binnenkomen via de chatfunctie op de site. Dat doen ze puur uit enthousiasme. Die betrokkenheid vind ik mooi om te zien. En je hebt mensen die zelf bedenken hoe ze de blockchain achter de gulden kunnen gebruiken voor hun eigen toepassing.”

Komt die vrijwillige inzet voort uit een heilig geloof in het project of uit de wens een deel van de investering terug te winnen?

“Ik denk allebei. Er zijn mensen die denken: ‘Ik kan zelf iets gaan verdienen met deze techniek.’ De techniek draait, die kan je kosteloos gebruiken. Daar zien sommigen kansen in.”

Hoe groot is de groep gebruikers die over is gebleven nu nog?

“Ik denk dat de harde kern, die er dagelijks mee bezig is, bestaat uit een paar honderd mensen. En op Slack zijn een paar duizend gebruikers actief. Dat waren er een jaar geleden veel meer, toen was het ieder moment van de dag topdrukte. Maar het gros van de gesprekken ging toen over de koers, niet over de techniek zelf.”

Voor een crypto die luistert naar de naam gulden had de munt ook een opvallend groot aandeel buitenlandse gebruikers (fifty-fifty). Is dat nog steeds zo?

“Ja, al is het lastig te zeggen of dat nog steeds dezelfde verdeling is. Ik kan van onze appgebruikers niet zien waar ze vandaan komen. Zeker in de cryptowereld gebruiken veel mensen een VPN. Maar de buitenlandse gebruikers hebben we nog steeds. Zij zien de gulden niet als iets typisch Nederlands. Dat is een associatie die wij meer hebben.”

Halverwege 2017 was het bij bijna honderd bedrijven mogelijk te betalen met de gulden. Nu zijn dat er volgens de site ‘meer dan honderd’. Is de groei eruit?

“De groei van het aantal bedrijven is nu langzaam, ook omdat er nog weinig met de gulden wordt betaald. Het soort bedrijven is wel aan het veranderen. Eerst waren het vooral webshops en kleine zelfstandigen, nu zijn er ook meer restaurants en cafés.”

Je hebt ooit gezegd dat het jouw droom is om in de rij te staan bij Albert Heijn met mensen die allemaal digitale guldens op zak hebben. Zit een deal met AH eraan te komen?

“Om de gulden te gebruiken hoeft een bedrijf geen partnership met ons aan te gaan. Alle tools daarvoor bestaan al, dus ieder bedrijf kan dat zelf implementeren. Wij helpen daar graag bij, maar dat hoeft niet direct een partnership te heten. Dat zou betekenen dat er van beide kanten iets moet komen en ik zou niet weten wat dan precies.”

Maar andere cryptomunten schermen wel met partnerbedrijven die de coin gebruiken of accepteren. Waarom doen zij dat?

“Dat is puur marketing, in de hoop dat het legitimiteit aan de munt geeft. Iets anders kan ik er niet van maken. Kijk, wij ontwikkelen de gulden-blockchain vanuit een bv, waar we ook mee willen verdienen. Maar de techniek zelf staat daar los van. Dat is een decentrale toepassing waar wij en ook anderen aan bouwen.”

Jullie willen geld verdienen met de bv. Toch hebben jullie alleen developers in dienst en geen salesafdeling.

“Nee, klopt. De marketing hebben we helemaal niet geregeld. Daar doen we niet aan.”

Waarom niet?

“Ik denk niet dat dat nodig is. De huidige cryptomarketing richt zich voornamelijk op munten: ‘Koop bitcoin, koop gulden.’ Dat heeft invloed op de koers, maar is voor ons minder van belang. Wij richten ons niet op handelaren, maar op gebruikers. Onze blockchaintechnologie is interessant voor partijen, omdat ze er bijvoorbeeld kosten mee kunnen besparen of een nieuwe toepassing aan kunnen bieden.”

Hoeveel gebruikers hebben jullie nu?

“Iets meer dan honderdduizend. Het groeit gestaag door. Daarmee doel ik niet alleen op bezitters van de munt, maar ook op partijen die onze gulden-blockchain gebruiken. Vanaf dit jaar bouwen wij aan een andere toepassing die niets met geld te maken heeft.”

Welke toepassing is dat?

“Dat kan ik nog niet zeggen. Dat zou niet netjes zijn, zeker omdat ik weleens afgeef op anderen die iedere nieuwe toepassing wel met veel bombarie aankondigen. Maar het is een praktische toepassing, waar je dagelijks mee te maken hebt. En het zorgt vooral achter de schermen voor verbetering. De gebruiker zal vermoedelijk niet eens merken dat het om blockchain gaat.”

Geen marketing en de gebruiker die het niet gaat merken. Loop je niet het risico dat de ontwikkeling van de gulden ongemerkt voorbij gaat?

“Nee, we werken nu aan een whitepaper. Daarna gaan we in stappen de ontwikkelingen naar buiten brengen. We vertrouwen ook op de mond-tot-mondreclame van onze gebruikers.”

Jullie zeggen dat de gulden-blockchain veiliger is dan die van de bitcoin. Waarom was dat een doel?

“Bij de meeste blockchains kun je munten twee keer uitgeven als je 51 procent van de rekenkracht in handen hebt. (Dat is vorige week nog gebeurd bij ethereum classic, red.) De bitcoin is een grote munt, dus daar is een meerderheid verkrijgen enorm lastig en kostbaar. Maar de gulden is veel kleiner; dat maakt deze aanval opeens haalbaar. Daar moesten we iets op verzinnen.”

En hoe hebben jullie dat opgelost?

“We hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan een systeem dat proof of work (de complexe rekenpuzzels om transacties goed te keuren, red.) combineert met iets dat witness heet. Witness is het vastzetten van jouw guldens in je portemonnee, waardoor je als gebruiker een miner controleert. Om de macht te grijpen, moet je niet alleen een meerderheid van de rekenkracht in handen hebben, maar ook de helft van alle guldens en die vervolgens vastzetten. Dan doe je dus een aanval op een systeem waar je zelf het meeste geld in heb vastgezet. Dat maakt zo’n aanval niet onmogelijk, maar wel zeer onlogisch.”

Deze techniek zou toch voor meer partijen interessant moeten zijn?

“Ja, van bitcoin tot ethereum. Maar we zijn een kleine munt met een beperkte naamsbekendheid. Misschien missen we hier dan toch die marketing.”

Misschien vind je de deze artikelen over cryptomunten ook interessant: