In het buitenland zijn ze er al jaren bekend mee: een autoverzekering waarvan de premie wordt gebaseerd op je rijgedrag. Hoe netter je rijdt, hoe minder je elke maand hoeft te betalen. In Nederland is nu de eerste vergelijkingssite deze voor pay-how-you-drive-verzekeringen gelanceerd.

Op de website Rijgedragverzekering.nl kunnen consumenten nu al bij vier verzekeraars terecht, schrijft Smartdriving.nl. Volgens directeur Michael Boon kan een rijgedragverzekering interessant zijn voor een keurige chauffeur die al jaren de maximale bonus/malus-korting heeft of voor een jonge bestuurder die voor het eerst een auto koopt.

De website vergelijkt vier grote verzekeraars die een rijgedragverzekering aanbieden: Bovemij, Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd en Reaal. Andere merken zoals Aegon, Goudse en ASR komen ook snel met zo’n verzekering. Smartdriving schreef al eerder over de pay-how-you-drive-initiatieven van Fairzekering en OHRA.

Rijgedragverzekering

De premies en voorwaarden van deze aanbieders worden op de website met elkaar vergeleken, aldus Boon. “Wij willen een zo compleet mogelijk aanbod bieden aan de klant. Uniek is ook de mogelijkheid om te switchen tussen de verschillende rijgedragverzekeringen. Als de auto bijvoorbeeld nu is verzekerd bij Delta Lloyd, maar bij een wijziging blijkt Nationale-Nederlanden gunstiger uit te komen, dan kiezen we dus voor die laatste.”

“Voor de klant verandert er niet veel. Hij ziet alleen een andere verzekeraar vermeld staan op zijn nieuwe polis. Met een rijgedragverzekering kun je tot 35 procent extra op je premie besparen.”

On Board Diagnostics

Het rijgedrag wordt gemeten met behulp van een OBD-stekker die je heel makkelijk in je auto plaatst. OBD staat voor On Board Diagnostics. De stekker registreert onder meer hoe hard je rijdt, hoe vaak je remt, je brandstofverbruik en je locatie.

Te hard rijden hoeft niet meteen te leiden tot het schrappen van korting, maar de combinatie van te hard rijden in de avonduren en vaak flink op de rem trappen bijvoorbeeld wel. Op basis van de gemeten resultaten krijg je een beloning. Dat kan een maandelijkse premieteruggave zijn, maar ook tegoedbonnen of extra gratis onbelaste kilometers. Hoe beter je rijdt, hoe hoger de beloning.

Lees ook op Business Insider

Autoverzekering van de toekomst

De rijgedragverzekering is dé autoverzekering van de toekomst, meent Boon. “Je profiteert als consument van alle voordelen die horen bij een normale autoverzekering – dus ook een hogere korting als je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. Maar waar de beloning van een normale autoverzekering stopt bij een bonus/malus-ladder, gaat een rijgedragverzekering verder.”

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees ook op Smartdriving.nl

Gratis Tesla voor klant die helpt bij verkoop

Elektrisch rijden: zelfs op grijze stroom 30 procent minder uitstoot

Plastic auto verleidt Belgisch chemieconcern Solvay tot overname Cytec

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl