De Europese Unie moet de banden met de Britse financiële sector niet rigoureus afkappen, als de Brexit een feit is.

Deze waarschuwing heeft Michel Barnier gedaan, de speciale EU-onderhandelaar over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, aldus de krant The Guardian.

Barnier pleit voor een speciale relatie tussen de City en de Europese Unie, omdat veel Europese banken, bedrijven en overheden financiering via in Londen gevestigde zakenbank regelen. Een abrupte Brexit kan schadelijk zijn voor de financiële stabiliteit van Europa.

Startsein Brexit

Naar verwachting zal de Britse premier Theresa May in maart een beroep doen op Artikel 50 van het Europese Verdrag, dat de procedure voor het vertrek van een land uit de Europese Unie regelt.

Grote vraag wat de inzet van de onderhandelingen wordt voor de Britten. May hintte er afgelopen week op dat controle over immigratie belangrijker wordt voor het Verenigd Koninkrijk, dan toegang tot de interne, Europese markt.

Als het Verenigd Koninkrijk voor een zogenoemde 'harde' Brexit kiest, verliezen Britse financiële instellingen het Europese paspoortrecht waarmee ze automatisch zaken kunnen doen in andere EU-landen.

Diverse Europese steden, waaronder Frankfurt, Parijs en ook Amsterdam anticiperen daar al op.

Amsterdam praat met Londense fintechs

In een interview met De Volkskrant gaf de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren zaterdag aan dat met diverse partijen in de Londense City te spreken "Ik vind dat we daarbij moeten inzetten op wat moet worden in plaats van wat is - de klassieke banken dus. Daarom praat ik in Londen met fintech-bedrijven. Vernieuwende startups."

Ollongren verwacht dat de City zo'n 20 procent van de activiteiten kan verliezen aan andere Europese steden bij een Brexit.

Nadeel voor Amsterdam kan zijn dat Nederland een relatief strenge bonusregeling kent, waarbij banken maximaal 20 procent van het vaste salaris mogen uitgeven als variabele bonus. Die is onder PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem doorgevoerd,.

De Amsterdamse wethouder vindt het ongewenst dat Nederland met de bonuswetgeving strenger is dan andere Europese landen."We moeten kijken in hoeverre wij als Nederland last hebben van deze regel", zegt ze tegen De Volkskrant.