Veel landen met grondstoffen doen het economisch slecht, stelt Rick van der Ploeg, hoogleraar economie aan de University of Oxford.

kijk naar Nigeria, stelt Van der Ploeg. Ondanks alle olie is er in 30 jaar nauwelijks economische groei geweest, in tegenstelling tot landen in Zuidoost-Azië die wel hard groeiden ondanks dat ze nauwelijks grondstoffen bezaten.

De reden is volgens Van der Ploeg de Dutch disease, vernoemt naar het effect dat de gasbaten hadden op de Nederlandse economie in de jaren zeventig.

Nadelen grondstoffen voor economische ontwikkeling

Ten eerste wordt door de  export van bijvoorbeeld olie  of gas de munt meer waard, waardoor het voor bedrijven die zich niet met grondstoffen bezig houden lastig wordt om te exporteren.

Daarnaast zijn “domme politici” en corruptie een belangrijke oorzaak waarom het hebben van grondstoffen vaak averechts werkt. Er worden bijvoorbeeld veel nutteloze investeringen gedaan, zoals het bouwen van dure appartementen en kantoren waarvoor geen gegadigden zijn.  “In Kazachstan worden nu dure kantoorgebouwen gebruikt om appelen op te slaan”, aldus Van der Ploeg.

Bekijk het videointerview dat Me Judice, het discussieplatform voor economen, had met Rick van der Ploeg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl