De Senaat van de Verenigde Staten heeft de benoeming van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken goedgekeurd.

Tillerson is niet oncontroversieel. Als oud-chef van ExxonMobil onderhield hij hechte relaties met kopstukken van Poetins Rusland, inclusief de Russische president.

Maar Tillerson krijgt de steun van alle Republikeinen in de Senaat. De partijgenoten van president Trump bezetten 52 van de zetels, tegenover 48 voor de Democraten. Ook vier Democraten stemden vóór Tillerson en brachten de uitslag daarmee naar 56 tegenover 43. Dat melden onder meer CNN, The New York Times en Fox News.

Krappe race

Zoals The New York Times constateert, was het een bijzonder krappe race. Eerdere genomineerden voor de post kregen niet zoveel tegenstemmen als Tillerson.

Tillerson is een outsider in de regering van Donald Trump. Hij komt uit het bedrijfsleven en heeft geen ervaring als militair, politicus of diplomaat. Hoewel… hij drong wel succesvol door tot de binnenste kringen van het Kremlin.

De Russische president Vladimir Poetin kende hem een onderscheiding toe voor een grote deal die Tillerson als baas van ExxonMobil sloot met het oppermachtige Russische staatsoliebedrijf Rosneft.

Eerste ontmoeting

Het Kremlin is tevreden met de benoeming van Tillerson. De Russen zien uit naar de eerste ontmoeting met de bewindsman, vermoedelijk nog deze maand in München of Bonn.

Lees ook op Business Insider

“Er is reden voor voorzichtig optimisme”, aldus een politicus van de zogenoemde federatieraad in Moskou, het Russische hogerhuis. Konstantin Kossatsjov hoopt dat Tillerson zich voor zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontpopt als iemand met wie goed zaken te doen valt. Kossatsjov beschouwt de Amerikaan niet zozeer als een pro-Russische diplomaat, maar als een pragmaticus.

Een ander geluid komt van de bekende politicoloog Fjodor Loekjanov, die zegt vooral niet op wonderen te rekenen. “Tillerson is een prima leider van de oliereus ExxonMobil gebleken, heeft daardoor goede betrekkingen met Rusland, maar de 64-jarige minister heeft nu een heel andere rol.” We volgen hem met interesse, aldus Loekjanov met enige reserve.