Veel ondernemers zijn optimistisch over volgend jaar. Ze verwachten in 2019 een hogere omzet in de boeken te zetten. Daarnaast zijn ze positief over de werkgelegenheid en investeringen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met de Kamer van Koophandel en een aantal brancheorganisaties.

Per saldo denkt 30 procent van de ondernemers meer omzet te draaien dan in 2018. Vooral ondernemers in de detailhandel zijn optimistisch: van hen denkt 43,1 procent dat de omzet groeit.

In de horeca gaat het minder goed, daar verwacht maar 16,8 procent dat de omzet stijgt. Ook in de landbouw, bosbouw en visserij is er wat minder optimisme, slechts 15,5 procent van de ondernemers in die sectoren verwacht een groei.

En hoewel de arbeidsmarkt al behoorlijk krap is, verwacht per saldo 17 procent van de bedrijven volgend jaar extra personeel aan te nemen.

Dat wordt waarschijnlijk een moeilijke opgave. Personeelstekorten belemmerden in het vierde kwartaal meer dan een kwart van de ondernemingen bij hun werkzaamheden. Vooral transportbedrijven en zakelijk dienstverleners hadden moeite bij het vinden van geschikte werknemers.

Alles bij elkaar genomen kwam het ondernemersvertrouwen aan het begin van het vierde kwartaal uit op 13,4, een kleine daling ten opzichte van voorgaande drie maanden. Ieder cijfer boven de nul wijst op optimisme, daaronder op negatieve verwachtingen. De stemming is sinds 2014 onafgebroken positief.

Lees ook op Business Insider

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat er snel een oplossing moet komen voor de krapte op de arbeidsmarkt. Ze roepen alle partijen op om met praktische oplossingen te komen. “Daarbij kan worden gedacht aan het verlagen van de tarieven van de inkomstenbelasting, het uitbreiden van de schooltijden en de naschoolse opvang, en het organiseren van werkstages voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.”