• De Franse autofabrikant Renault geeft de 26 inwoners van het dorp Appy een elektrische auto te leen.
  • Alle huishoudens in deze kleine Franse plaats krijgen een drie jaar lange gratis lease op een Renault Zoe. Daarvoor moeten ze wel hun ervaringen met de auto delen.
  • De Franse automaker wil met dit project bewijzen dat elektrische voertuigen ook op het platteland makkelijk in het gebruik zijn.
  • Renault geeft ieder huishouden dat meewerkt aan het experiment een laadpaal en bouwt ook openbare laadinfrastructuur in het dorp.

Renault biedt ieder huishouden in het Franse dorp Appy driejarige leases aan voor hun nieuwe elektrische auto, de Zoe. Appy telt 26 inwoners. 

In ruil voor het gratis gebruik moeten de inwoners van dit plaatsje in het departement Ariège Renault op de hoogte houden van hun ervaringen met het voertuig. Hoe rijdt de elektrische Zoe? Gaat de accu goed mee in dit landelijke gebied?

Voor Renault is dit bruikleenexperiment een manier om “de dagelijkse interacties van onze klanten met onze elektrische auto’s beter te begrijpen”. 

Met dit kleine experiment in Appy wil Renault bewijzen dat elektrische auto's niet alleen handig zijn in steden, maar ook in landelijke gebieden efficiënt en effectief zijn. De Franse automaker hoopt dat de ervaringen van de inwoners met de Zoe, die een bereik heeft van bijna 400 kilometer, ook voldoet aan de behoeften van landelijke gemeenschappen.

"Als de inwoners van een van de meest geïsoleerde dorpjes in het land een elektrische auto kunnen omarmen, dan kan iedereen dat", zegt Renault in een persbericht.

Foto: Het Franse dorpje Appy. Bron: Renault
Foto: Het Franse dorpje Appy. Bron: Renault

Onderzoek laat zien dat 'range anxiety' (actieradiusangst) en een verondersteld gebrek aan laadpalen in Frankrijk de grootste obstakels zijn voor de aanschaf van elektrische voertuigen. Daarom bouwt Renault een gemeenschappelijk laadstation in Appy en installeert het bedrijf bij ieder huishouden dat meedoet aan het lease-experiment een laadpaal aan huis.

Je hoeft niet in Appy te wonen om (bijna) gratis aan een elektrische auto van Renault te komen. Dankzij royale subsidies kunnen Duitse automobilisten zo'n 9.000 euro korting krijgen als ze voor een elektrisch voertuig kiezen. In Frankrijk biedt de overheid 7.000 euro korting aan, wat bij een Zoe neerkomt op een maandelijkse leaseprijs van 79 euro per maand.

In Nederland biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een bijdrage van 4.000 euro voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto, maar de subsidiepot voor 2020 is inmiddels leeg. Voor elektrische occasions is er nog wel geld beschikbaar.

Lees meer over elektrisch rijden: