Medische kosten worden lang niet altijd gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Zo vergeet een op de tien Nederlanders dat weleens, terwijl ze wel aanvullend verzekerd zijn voor de kosten.

Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise onder 2.000 respondenten. In 2020 liepen verzekerden daardoor gemiddeld 330,14 euro mis.

Rekeningen voor de tandarts bleven het vaakst liggen. Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders met een aanvullende tandartsverzekering vergat in 2020 weleens de tandartsrekening te declareren. Gemiddeld lieten ze hiermee 136,82 euro liggen.

Ook met de basisverzekering gaat het volgens Pricewise niet altijd goed met declareren. Dat komt omdat niet altijd op dezelfde manier wordt gefactureerd. In de meeste gevallen gaat de rekening voor een behandeling die in de basisverzekering valt direct naar de zorgverzekeraar.

Maar afhankelijk van de polis en de zorgverlener kan de factuur ook bij de consument op de mat vallen. Dit is het geval als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Lees in dit verband: Overstappen van zorgverzekering: dit zijn de verschillen tussen de natura-, restitutie- en de combinatiepolis

Volgens zorgspecialist Suzanne Löwik van Pricewise denken mensen hierdoor onterecht dat ze geen recht op vergoeding hebben. Maar meestal heb je recht op zo'n 60 tot 70 procent vergoeding. Met een restitutiepolis wordt soms ook 100 procent vergoed.

Wie zijn rekening is vergeten te declareren, hoeft waarschijnlijk niet naar de vergoeding te fluiten. In de onderstaande tabel is te zien dat je de kosten bij veel zorgverzekeraars nog tot drie jaar na de behandeldatum kan declareren. De termijn waarbinnen verzekeraars ernaar streven de vergoeding op je rekening storten, kan wel verschillen.

Termijn declaratie en vergoeding

Dit kan afhankelijk zijn van de wijze waarop je declareert. Business Insider koos steeds de snelste optie, wat meestal via de app is.

Hoewel je tot 3 jaar na de behandeldatum de rekening kan declareren, waarschuwt Zilveren Kruis voor het 'sparen' van nota's. Wanneer je nota's later declareert dan 12 maanden na het kalenderjaar waarin je bent behandeld, kan de vergoeding lager uitpakken dan waar je recht op had.

Heb je nog een rekening liggen uit een periode waarin je bij een andere zorgverzekeraar zat, dan kun je ook die nog declareren, zegt Löwik van Pricewise.

Lees meer over de zorgverzekering: