Taxateurs ingeschreven bij een nieuw register moeten zich straks aan strenge regels houden. Zo moet worden voorkomen dat kantoorgebouwen tegen veel te hoge waarderingen in de boeken blijven staan.

Wie in het register wil worden opgenomen, moet zich aan regels houden. Zo mag men niet langer én de taxatie van een pand doen, én als verkopend makelaar optreden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan uit het register worden uitgeschreven, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

Het gaat al sinds de crisis heel slecht met de markt voor bedrijfsvastgoed. Op dit moment staat 15 procent van de kantoren leeg. Houd je ook rekening met de verborgen leegstand, dan loopt dat percentage op tot 30 procent, zo schreef Z24 in april.

Veel vastgoedbeleggers zitten met leegstaande kantoren die ze eigenlijk drastisch zouden moeten afwaarderen. Maar afwaarderen betekent ook verlies nemen, en dat willen ze niet.

In de praktijk hielp de taxateur soms een handje door een kantoorpand op verzoek van de klant net een beetje hoger te waarderen om de pijn te verzachten. Dat kwam de eigenaar misschien goed uit, het leidde er wel toe dat de opgegeven waarden door de markt en ook door banken niet echt werden vertrouwd.

Lees ook

Te koop: ministeries, gevangenissen, villa's en grauwe kantoorpanden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl