De conservatieve regering van de Britse premier Theresa May zal in 2018 vallen en zo weer nieuwe algemene verkiezingen noodzakelijk maken, staat in een rapport van zakenbank Morgan Stanley.

“We denken dat de regering 2017 overleeft, maar in 2018 valt”, staat in het rapport dat is samengesteld door een team van economen en strategen onder leiding van Jacob Nell en Melanie Baker.

Nadat May er niet in slaagde om bij de verkiezingen van juni een absolute meerderheid te behalen, werd May gedwongen de samenwerking aan te gaan met de Northern Irish Democratic Unionist Party (DUP) om regeren mogelijk te maken.

De minimale parlementaire meerderheid waar May daarmee op steunt, betekent dat maar een paar felle Brexiteers zich tegen de premier hoeven te keren om haar kabinet te laten vallen.

Morgan Stanley denkt dat May dit jaar nog net op het smalle koord kan balanceren om zowel de gematigde als de meer radicale vleugel van de Conservatieve Partij tevreden kan stellen – en de kiezers. Maar veel langer gaat dat volgens de zakenbank niet duren en dus zal de regering in 2018 vallen.

"Voor dit jaar denken we dat de regering genoeg concessies kan doen om te zorgen voor voortgang van de gesprekken. De regering kan standhouden, omdat de uitkomst van de gesprekken nog steeds open is en Labour leidt in de peilingen", schrijft Goldman Sachs.

De Brexit-gesprekken verlopen hortend en stotend. Dat was ook te merken aan de gespannen persconferentie vorige week van Brexit-minister David Davis en EU-onderhandelaar Michel Barnier na afloop van een nieuwe ronde onderhandelingen. Tijdens die persconferentie zei Barnier dat de Britse en EU-onderhandelaars geen "beslissende vooruitgang" hadden geboekt op de belangrijkste onderwerpen die worden besproken, terwijl Davis zo'n beetje het tegendeel beweerde.

De twee partijen moeten nu een akkoord zien te bereiken over burgerrechten, de Noord-Ierse grens en de Britse financiële verplichtingen, beter bekend als de Brexit-rekening.

Toenemende druk

De gesprekken over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU, waaronder de handel, zouden eigenlijk volgende maand beginnen. Maar dat is nu erg onwaarschijnlijk, omdat beide partijen blijven steggelen over de belangrijkste problemen rond de scheiding.

In 2017 kan nog tussen die problemen heen genavigeerd worden, maar in 2018 zal de druk zo groot zijn geworden dat de regering uit elkaar valt over de belangrijkste geschilpunten, voorspelt Morgan Stanley:

"Volgend jaar gaat de regering waarschijnlijk vallen. We verwachten dat de EU een keuze aanbiedt tussen een nauwe relatie waarbij de Britten deel kunnen nemen aan de interne markt en de douane-unie, maar waarbij ze gebonden zullen zijn aan alle EU-regels en en langeafstandsrelatie waarbij Groot-Brittannië volledige soevereiniteit krijgt over de grenzen, gerechtshoven en wetten, maar niet mee kan doen aan de interne markt en de douane-unie.

"Wij denken dat deze keuze het kabinet en de Conservatieve Partij zal splijten en het parlement daarbij het vertrouwen opzegt, zodat vervroegde verkiezingen noodzakelijk zijn."

Deze politieke onrust zal overslaan naar de economie, beschrijft de zakenbank. De val van de regering zal "de groei tot stilstand brengen" en dat kan ertoe leiden dat de Bank of England de rentetarieven gaat verlagen of opnieuw geld in de economie gaat pompen, ook al is dat onwaarschijnlijk.

"We verwachten dat de politieke instabiliteit zal leiden tot minder consumptie en investeringen en dat de groei daarmee tot stilstand zal komen. De Bank of England zal versoepelingsbeleid overwegen om groei te stimuleren, maar daar uiteindelijk toch tegen stemmen."