De redactieraad van De Telegraaf wil dat John de Mol stopt met zijn pogingen de Telegraaf Media Groep (TMG) over te nemen.

In een brief aan de mediamagnaat zegt de raad donderdag dat TMG op dit moment het meest gebaat is bij rust en dat die er “met een eventuele voortzetting van de overnamestrijd tussen Talpa en Mediahuis/VPE beslist niet zal komen”.

Volgens de redactieraad heeft TMG, en met name De Telegraaf, de afgelopen maanden flink te lijden gehad van de overnamestrijd tussen Talpa – het mediabedrijf van De Mol – en het Vlaamse Mediahuis. TMG wil in zee gaan met de Belgen, ondanks dat De Mol een hoger bod heeft uitgebracht.

De Mol ving eerder deze week bot bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Hij probeerde via de rechter een plek af te dwingen aan de onderhandelingstafel bij TMG, maar de rechter ging daar niet in mee. De Mol kondigde daarop aan zich te beraden op nieuwe stappen.

De redactieraad van De Telegraaf vraagt De Mol daarvan af te zien. “Wij hopen (..) dat jij je als belangrijke aandeelhouder aansluit bij onze conclusie dat, na de uitspraak van de Ondernemingskamer gisteren, het begraven van de strijdbijl het beste is voor TMG”. Talpa heeft een belang van 26,72 procent in TMG.


Lees de volledige brief hieronder:

Beste John,

Na de uitspraak van de Ondernemingskamer, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, roept de redactieraad van De Telegraaf je via deze brief op de overnamestrijd te staken, in het belang van TMG en De Telegraaf in het bijzonder.

Hoewel teleurstelling na de uitspraak van gisteren bij jou de overhand zal hebben, hopen we dat je inziet dat TMG op dit moment het meest gebaat is bij rust. Rust die er, met een eventuele voortzetting van de overnamestrijd tussen Talpa en Mediahuis/VPE, beslist niet zal komen.

We benadrukken dat de redactieraad de afgelopen maanden geen stelling heeft genomen in deze strijd en dat ook op dit moment niet doet. Wel stellen we vast dat TMG – en in het bijzonder het hoofdmerk De Telegraaf – de afgelopen maanden flink te lijden heeft gehad onder de ontstane situatie. Aan die ‘lijdensweg’ moet, wat ons betreft, per direct een einde komen om verdere teloorgang van TMG tegen te gaan.

Een standpunt dat jij, als een van de belangrijkste aandeelhouders van TMG, ongetwijfeld zult onderschrijven. Niet voor niets heb je eerder dit jaar in een interview met De Telegraaf zelf gewaarschuwd voor de nadelige gevolgen van een eventuele patstelling. Wijze woorden, waaraan we je op deze plaats graag nog even herinneren: ‘Als er een patstelling ontstaat op aandeelhoudersniveau, dan zou ik na een tijdje mijn conclusies trekken. Voornamelijk omdat het voor TMG een hele slechte zaak zou zijn. Je zou het bedrijf echt lamleggen voor een bepaalde periode.’

Wij hopen dat deze eerder door jou gedane uitspraken geen ‘loze woorden’ blijken te zijn en jij je als belangrijke aandeelhouder aansluit bij onze conclusie dat, na de uitspraak van de Ondernemingskamer gisteren, het begraven van de strijdbijl het beste is voor TMG.

Met vriendelijke groet,
namens de redactieraad van De Telegraaf

Dick Springer
(Voorzitter redactieraad)