Op de eerste dag dat het kon, hebben donderdag meer dan 400.000 Nederlanders hun belastingaangifte gedaan. Nooit eerder registreerde de Belastingdienst op 1 maart zo veel aangiftes. Vorig jaar waren het er volgens het ministerie van Financiën tussen de 300.000 en 320.000.

“1 maart is altijd een dag waarop veel mensen hun aangifte indienen”, aldus een woordvoerder. “Ook op de laatste dagen van maart en april voldoen veel Nederlanders aan hun verplichting voor de inkomstenbelasting.” Aangifte doen kan tot 1 mei. Wie voor 1 april aangifte doet, krijgt uiterlijk 1 juli te horen of ze geld terugkrijgen of moeten betalen.

Storingen

Ruim vier van de vijf (83 procent) belastingplichtigen vinden het fijn dat veel gegevens voor particulieren al door de fiscus zijn ingevuld. Mede daardoor is ruim de helft van de belastingplichtigen (57 procent) binnen een uur klaar met de aangifte.

De computerservers waren op de eerste dag berekend op de grote toestroom. “De systemen hebben goed gedraaid en mensen hebben zonder storingen hun aangifte kunnen doen”, aldus directeur Particulieren Eline Spros vrijdag.

Niets op tv

Uit onderzoek onder mensen die zelf de aangifte invullen blijkt verder dat ruim 80 procent zich dit jaar voorneemt om zo snel mogelijk aangifte te doen. Hierbij zijn de vroege avonduren (tot 22:00 uur) het populairste aangiftemoment voor Nederlanders.

Opvallend is dat mannen het moment van aangifte doen vaker laten afhangen van externe factoren. Ongeveer 1 op de 10 mannen zegt hun aangifte te doen wanneer er niets op tv is of bij slecht weer. Zo’n 14,5 procent van de particulieren zegt zijn belastingaangifte te laten liggen tot het laatste moment.

Dit jaar kregen 7,9 miljoen mensen een uitnodiging om aangifte te doen: 6,7 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers.

LEES OOK: Belastingaangifte 2017: dit zijn 10 belangrijke weetjes over deadlines, boetes en tips voor het invullen