De maker van het verzorgingsproduct Lactacyd voor de intieme zone van dames moet duidelijk vermelden dat het gaat om een middel voor uitwendig gebruik.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Reclame Code Commissie over een klacht tegen reclames voor Lactacyd op tv en internet.

In een tv-commercial van Lactacyd wordt de vraag gesteld: “Je intieme zone reinigen met alleen water is voldoende. Fabel of feit?” Een  ‘geïnterviewde’ vrouw antwoordt “feit”, een andere vrouw zegt “fabel”.

Een voice-over zegt: “Je intieme zone heeft van nature een zure beschermingslaag tegen schadelijke bacteriën en infecties. Water alleen is niet voldoende om deze laag in balans te houden. De unieke formule van Lactacyd bevat melkzuur en lactoserum voor een optimale natuurlijke zuurbalans van je intieme zone. Lactacyd reinigt èn beschermt. Feit! Probeer het zelf.” In beeld verschijnt een verwijzing naar vaginapagina.nl.

Intieme zone: wat is dat precies?

De klaagster stelde dat de reclame ten onrechte suggereert dat het reinigen van de vagina met alleen water niet voldoende is. Dat zou misleidend zijn.

Lactacyd voerde hiertegen aan dat de vagina inderdaad intern zelfreinigend is en dat op de site vaginapagina.nl ook expliciet wordt gemeld dat interne reiniging met Lactacyd niet wordt aangeraden.

De adverteerder stelde vervolgens dat in de gynaecologie alleen de interne delen van het vrouwelijk geslachtsorgaan 'vagina' worden genoemd en de externe delen 'vulva'. In het dagelijks spraakgebruik worden echter ook de externe delen vagina genoemd.

In de tv-commercial heeft Lactacyd het naar eigen zeggen alleen over de 'intieme zone' om het mogelijk verwarrende 'vagina'  te vermijden. Dat vindt de Reclame Code Commissie echter niet duidelijk genoeg. "Zonder de toevoeging ‘uitwendig’ maakt de aanduiding “intieme zone” naar het oordeel van de Commissie niet duidelijk dat alleen gedoeld wordt op de uitwendige delen van de vagina."

De Commissie roept de adverteerder daarom op niet meer op deze wijze reclame te maken. Opsteker voor Lactacyd is wel dat de Commissie de bewering van de klaagster dat Lactacyd  problematisch zou zijn bij uitwendig gebruik, niet overtuigend acht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl