Sportwagenfabrikant Spyker blijft voorlopig nog in surseance. De rechtbank in Lelystad ging vrijdag nog niet akkoord met de voorgestelde regeling om schuldeisers tegemoet te komen. Een van de schuldeisers stemde niet in met het voorstel. De rechter geeft hem ergens in de komende weken nog de kans op een zitting zijn bezwaren kenbaar te maken.

Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd en het bedrijf kreeg weer uitstel van betaling (surseance). Spyker-topman Victor Muller slaagde er in op het laatste moment nog een investeerder te vinden die 4,3 miljoen euro op de rekening wilde storten. De ondernemer ziet mogelijkheden om met een Amerikaanse partner door te gaan als fabrikant van elektrische auto’s.

Een meerderheid van de schuldeisers stemde wel in met het voorstel voor een zogenoemd crediteurenakkoord, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Veel crediteuren schieten er fors bij in, maar het alternatief is een faillissement en in dat geval zouden ze naar al hun centen kunnen fluiten. Zo neemt de curator van Saab GB, met een vordering van 24,9 miljoen de grootste schuldeiser, genoegen met een uitkering van 61.000 euro. Daarnaast is overeengekomen dat een derde voor 48.000 euro aandelen Spyker van deze crediteur koopt. De partijen hadden tot vrijdag om op het voorstel te reageren.

Spyker probeerde onder leiding van Muller jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende automerk Saab.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl