Poker is een kansspel, geen behendigheidsspel. Daarom is er een vergunning nodig om een pokertoernooi te mogen organiseren. Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat vrijdag bepaald.

De rechtbank vond eerder dat poker wel draait om behendigheid en dat er dus geen vergunning nodig is.

De zaak draaide om drie mannen die waren aangeklaagd voor pokertoernooien die tussen 2005 en 2007 waren gehouden in een café in Bussum. Ze hadden daar geen vergunning voor.

Volgens het hof speelt toeval, namelijk het uitdelen van de kaarten, een rol bij winst of verlies. Spelers moeten behendig zijn om ver te komen, maar hoe behendig ze ook zijn, op dat toeval hebben ze geen invloed. Dat maakt van poker een kansspel.

De twee organisatoren van de pokertoernooien kregen een voorwaardelijke boete van 1.250 euro elk. De derde man, de eigenaar van het café waar de toernooien werden gehouden, is medeplichtig en kreeg daarom voorwaardelijk een boete van 500 euro. Daarbij is rekening gehouden met de lange duur; de zaak is al bijna tien jaar oud.

Lange geschiedenis

De Hoge Raad had in 1998 bepaald dat pokeren een kansspel is. De raad sprak zich uit over een zaak rond een toernooi uit 1995. Maar kenners zeiden jaren geleden al dat het spel zich ontwikkeld heeft en dat het veel verfijnder is geworden. Daardoor zou poker niet langer een kansspel zijn.

In 2010 noemde de rechtbank in Den Haag poker een behendigheidsspel en in 2014 deed de rechtbank in Amsterdam dat ook, maar dat laatste vonnis is nu dus teruggedraaid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl