Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat de muziekrechtenbureau Buma/Stemra op de stoep staat als je een filmpje van het  kinderfeestje van je dochter op Youtube hebt gezet. De Amerikaanse rechter heeft besloten dat er geen copyright op het liedje Happy Birthday rust.

Dat meldt de BBC woensdag.

De uitspraak van de rechter in Het is een forse tegenvaller voor Warner/Chappel, een dochterbedrijf van entertainmentgigant Warner Music.  Het bedrijf beurde jaarlijks 2 miljoen dollar met het liedje. Elke keer als het liedje op de radio, in een reclamespot, een film of in een televisieshow voorkwam, stuurde het bedrijf een rekening.

Ten onrechte, stelde rechter George King in de Verenigde Staten. Warner/Chappel bezit sinds 1988 weliswaar rechten op het liedje, maar het gaat daarbij alleen maar om bepaalde arrangementen van het nummer. Het liedje zelf, gecomponeerd in 1893 door de twee Amerikaanse zussen Hill, is rechtenvrij.

Happy Birthday for free

De rechter deed uitspraak in een zaak aangespannen door documentairemaaktster Jennifer Nelson die een film over het liedje wilden maken en prompt een rekening van 1.500 dollar kregen voor het gebruik van het liedje.

De filmmaakster stelde  dat het liedje publiek bezit was en dat de muziekuitgever nergens recht op had. Bewijs daarvan was het feit dat het liedje al  in liedboekjes stond lang voordat het auteursrecht werd aangevraagd, zoals Z24 afgelopen juni schreef.  De rechter geeft de klager  dus gelijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl