De macro-economische cijfers vanuit de eurozone zijn de laatste tijd matig. En dat jaagt beleggers angst aan. In landen als Duitsland is de waardering van aandelen daarom relatief laag.

“Ondanks over het algemeen gezonde fundamentals prijzen Europese aandelen- en obligatiemarkten een negatieve ontwikkeling in”, signaleert econoom Azad Zangana van de Britse vermogensbeheerder Schroders in een analyse over de Europese markten.

Azad merkt dat de markten op een crisis rekenen, vergelijkbaar met de grote financiële crisis van 2008. “Er zijn echter ook andere indicatoren die nog steeds in het groen noteren.”

Om de kijken of aandelen goedkoop of duur zijn gebruiken analisten vaak de de koers-winstverhouding, ofwel de winst per aandeel van een onderneming afgezet tegen de beurskoers.

Voor de fondsen uit de brede MSCI Europe-index betaal je momenteel 14,9 keer de winst. Dat is fors minder dan bijvoorbeeld voor de Amerikaanse S&P-500 index, waar beleggers 19,5 keer de winst betalen.

De Duitse DAX-index zit zelfs binnen Europa aan de lage kant met een koerswinstverhouding van 11,4. “Dat duidt erop dat beleggers een extreem negatief scenario in Duitse aandelen inprijzen”, zegt econoom Azad.

Lees de volledige analyse over Europese aandelen en de kans op een recessie op finanzen.nl »

Lees ook op Business Insider