Dalende rentes en de handelsoorlog tussen de VS en China: er zijn tal van signalen die wijzen op groeivertraging, en mogelijk een recessie in de Verenigde Staten. En daar komt een nieuwe indicator bij. Rijke Amerikanen houden hun dollars steeds meer op zak.

Een plotselinge terugval in de bestedingen van de Amerikaanse rijken zou kunnen leiden tot een domino-effect richting de rest van de economie en zou een verdere rem op de economische groei kunnen zetten, signaleert de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De rijken zijn op van alles aan het bezuinigen, van huizen tot sieraden. En daardoor wordt de angst voor een recessie verder aangewakkerd. Want wat aan de top begint, dat sijpelt langzaam door naar beneden, zo is de gedachte.

Dure huizen, luxe auto’s en miljoenenkunst minder gewild

Met de gewone consument zit het nog goed in de Verenigde Staten. En daarbij vormt de middenklasse nog steeds de ruggengraat. Maar in het topsegment van bijvoorbeeld de Amerikaanse vastgoedmarkt gaat het minder. Huizen en appartementen boven de 1,5 miljoen dollar kenden bijvoorbeeld een prijsdaling in het tweede kwartaal van dit jaar.

Ook de markt voor superdure auto’s van meer dan 1 miljoen dollar en de verkoop van dure kunstwerken stagneert in de eerste helft van 2019.

Gelet op de inkomens- en vermogensverdeling in de Verenigde Staten, waar de kloof tussen de middenklasse en de superrijken aanzienlijk is, wegen de bestedingen van rijken relatief zwaar mee voor de economie.

Lees hier meer op finanzen.nl over de koopstaking onder rijke Amerikanen

Lees ook op Business Insider