Amerikaanse politici hebben verbolgen gereageerd op de uitspraak van president Donald Trump over de onlusten in Charlottesville. Trump sprak van “geweld van vele kanten” en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Het kwam de president op kritiek te staan dat hij extreemrechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam had genoemd. Onder meer leden uit zijn eigen partij reageerden fel.

“Mr. de president – we moeten het kwaad bij zijn naam noemen”, liet de Republikeinse senator Cory Gardner weten. En volgens senator Marco Rubio is het “heel belangrijk voor het land” dat de president “gebeurtenissen omschrijft zoals ze zijn, een terreuraanval door #blankenationalisten”.

“Er is maar een kant”, twitterde tevens voormalig vicepresident Joe Biden.

Trump condoleerde op Twitter ook de familie van 32-jarige vrouw die om het leven kwam en die van de twee agenten die met een helikopter neerstortten.

Charlottesville

Bij onlusten tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten zijn zaterdag in het Amerikaanse Charlottesville tientallen mensen gewond geraakt. Een vrouw overleed nadat een auto op een protestmars was ingereden.

Sinds vrijdag waren nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's bijeen in Charlottesville. Ze protesteerden tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Een auto reed in op een protestmars van tegendemonstranten. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en negentien mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren.

De dader, een 20-jarige man uit Ohio, is gearresteerd. Hem wordt onder meer moord ten laste gelegd. Bij schermutselingen op andere plekken in de stad raakten nog eens vijftien mensen gewond.

Noodtoestand

Uiteindelijk verboden de autoriteiten de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en werd het park waar ze bijeen waren gekomen ontruimd. De gouverneur van Virginia kondigde de noodtoestand af in Charlottesville.

Naast de protesten stortte even buiten de stad een politiehelikopter neer. De twee inzittenden kwamen daarbij om het leven. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

President Donald Trump heeft het geweld veroordeeld. Hij sprak van ,,geweld van vele kanten'' en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde. De uitspraak kwam hem op kritiek te staan van onder meer leden uit zijn eigen partij. Ze hekelen het feit dat Trump extreemrechtse groeperingen niet expliciet veroordeelt.