Razer staat bekend om zijn laptops die gemaakt zijn om mee te gamen, maar nu stort het bedrijf zich op smartphones. En de eerste poging mag er zijn.

Woensdag presenteerde de fabrikant de Razer Phone, een smartphone die speciaal is gebouwd om mobiele games op te spelen.

Als je kijkt naar de hardware, dan is deze nieuwe telefoon krachtig genoeg om qua prestaties andere toptoestellen weg te blazen, inclusief de iPhone X van Apple, de Pixel 2 van Google en de Galaxy-reeks van Samsung.

Maar de Razer Phone heeft nog iets anders dat niet-gamers over de streep kan trekken: het prijskaartje van 750 euro. Dat is een stuk goedkoper dan andere toppers op de markt.

Bekijk hieronder de eerste smartphone van gamebedrijf Razer:


De hardware van de Razer Phone is indrukwekkend.

Bron: YouTube/Razer

Als je alleen kijkt naar de specificaties, dan is de Razer-telefoon een van de krachtigste smartphones van het moment. Het toestel heeft:

Lees ook op Business Insider

– Een 5,7-inch lcd-scherm met een resolutie van 2560×1440 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz.

– Een aluminium behuizing.

– Een Qualcomm Snapdragon 835-chipset, dezelfde processor als in de Pixel 2 en de nieuwste Galaxy-telefoons.

– 8 GB aan werkgeheugen, dubbel zoveel als in de meeste toptelefoons van dit moment.

– 64 GB aan opslag. Dit is uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje.

– Stereospeakers aan de voorkant voor Dolby Atmos-geluid. Elke speaker wordt aangedreven door een eigen versterker.

– Een grote accu van 4.000 mAh.

– Twee camera’s aan de achterkant van elk 12 megapixels. De ene camera heeft een groothoeklens en de andere een telelens, net als de iPhone X en de Galaxy Note 8.

– Een 8-megapixelcamera aan de voorkant.

– Een vingerafdrukscanner in de powerknop, die aan de zijkant van het toestel zit.


De Razer Phone heeft enkele functies die hardcore gamers op prijs zullen stellen.

Bron: YouTube/Razer

Razer heeft de telefoon volgestopt met snufjes om hardcore gamers aan te spreken. Een daarvan is een scherm dat 120 keer per seconde ververst, net als de nieuwste iPad Pro. Video kijken en gamen voelt daardoor vloeiender aan, omdat het display twee keer zo vaak als bij andere telefoons een nieuw beeld tevoorschijn tovert.

Ter vergelijking: op de Xbox One X van Microsoft die in november op de markt komt, kun je games spelen met een refresh rate van 60 Hz – maar natuurlijk wel in een hogere resolutie.

Volgens Razer-topman Min-Liang Tan moet de hogere verversingssnelheid voor minder ‘motion blur’, stotterende beelden en ghosting zorgen, zaken waar gamers een broertje dood aan hebben.

Die 120Hz vreet batterij en heb je niet altijd nodig. Daarom schroeft de software de verversingssnelheid automatisch terug als je alleen naar het scherm kijkt. Raak je het display van de Razer Phone aan, dan springt de refresh rate weer omhoog naar 120 Hz.


De Razer Phone draait op een versie van Android die bijna niet is aangepast.

De Razer Phone wordt geleverd met de uiterst populaire Nova Launcher Prime. Dit is een laag boven op het besturingssysteem, waarmee je Android in grote mate aan kunt passen aan jouw wensen.

Minpuntje: het toestel is voorzien van Android 7.1.1, maar Razer belooft begin 2018 een update naar Android 8.0 uit te brengen. Ook zal het bedrijf de komende twee jaar Android-updates uitbrengen voor het toestel.


Toch ontbreken er enkele dingen op de Razer Phone die andere toptoestellen wel hebben.

Bron: YouTube/Razer

Qua prestaties kan de Razer Phone zich waarschijnlijk meten met de vlaggenschepen van Apple, Samsung en Google. Op andere vlakken laat het toestel een paar steken vallen:

– De Razer Phone is niet water- en stofdicht.

– Een OLED-scherm ontbreekt. Die zijn dunner, lichter en rijker in contrast dan lcd-displays. Maar technologie voor hogere verversingssnelheden van 120 HZ werkt momenteel alleen met lcd-schermen.

– De randen rondom het scherm zijn niet heel dun, maar dat is een bewuste keuze. De Razer Phone heeft twee speakers aan weerszijden van het display voor goed geluid bij het gamen. Bovendien heb je de telefoon bij het spelen van spellen vaak horizontaal vast. Dan is het handig om je vingers ergens kwijt te kunnen.

Jammer genoeg heeft Razer net als andere topfabrikanten besloten om de koptelefoonaansluiting achterwege te laten. Wel komt de Razer Phone met een speciale USB-C-naar-mini-jack adapter die is voorzien van een DAC (digitaal-naar-analoog converter).


Voor games ben je beperkt tot het aanbod in de Play Store.

Bron: YouTube/Razer

Android-games spelen op de Razer Phone zal uitstekend gaan, maar helaas is de Play Store de enige plek om spellen te downloaden. En dan mis je best wat grote titels.

Razer liet tijdens de perspresentatie games als Tekken en Final Fantasy XV zien die ook op spelcomputers speelbaar zijn en op het toestel moeiteloos draaien. In de Play Store zijn ook mobiele versie van populaire spellen als Grand Theft Auto verkrijgbaar.

Maar een volledig aanbod van toptitels zoals voor de Playstation of Xbox krijg je niet. De meeste Android-spellen zijn gemaakt voor de casual gamer. Uitgebreide spellen met complexe gameplay kom je in de mobiele downloadwinkels nauwelijks tegen.


Aan de andere kant is de Razer Phone relatief goedkoop.

Bron: YouTube/Razer

750 euro is veel geld voor een smartphone, maar de toptoestellen van Apple, Samsung en Google kosten tegenwoordig nog meer.

De iPhone 8 begint bij 809 euro en voor de iPhone 8 Plus ben je 919 euro kwijt. De Galaxy Note 8 heeft een prijskaartje van 999 euro en Google’s nieuwe toestellen, de Pixel 2 en Pixel 2 XL, kosten respectievelijk 799 en 939 euro.

De Razer Phone is vanaf 17 november te koop, maar komt vooralsnog niet naar de Benelux. Razer gaat de telefoon wel in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden verkopen. Wellicht komen er via de grijze import wat exemplaren terecht bij Nederlandse webwinkels.


YouTuber Marques Brownlee mocht de Razer Phone alvast proberen. Zijn eerste indruk is positief: een smartphone die is gemaakt voor gamers heeft veel eigenschappen waar ook niet-gamers naar op zoek zijn in een telefoon. Bekijk zijn video hieronder: