Het einde van een tijdperk nadert. Raymond van Barneveld stopt na 2019 als professioneel darter. De 51-jarige Hagenaar kan het vele reizen niet langer opbrengen.

‘Barney’ wil nog het komende WK spelen en dat van volgend jaar. Daarna bergt de vijfvoudig wereldkampioen zijn pijlen op.

“Ik ben een winnaar, maar momenteel win ik geen toernooien meer”, aldus de 51-jarige Hagenaar. “Ik merk aan mezelf dat ik het niet meer kan bijbenen. Ik voel me niet meer 100 procent fit en in mijn privéleven is veel gebeurd. Ik kan dit niet meer elke week opbrengen en mis de echte motivatie.”

Van Barneveld hoopt van 2019 een glorieuze afscheidstournee te maken, à la dartsgrootheid Phil Taylor. De succesvolste darter uit de geschiedenis stopte er eind 2017 mee en werd gedurende het jaar bij elk groot toernooi uitgezwaaid. Dat wil Van Barneveld ook.

“Ik hoop volgend jaar al mijn fans nog een keer te zien om van iedereen afscheid te kunnen nemen”, aldus de voormalig postbode. “En dan is het goed geweest.”

Maar zo’n mooi afscheid kon nog weleens lastig worden, signaleert Jacques Nieuwlaat in de nieuwste aflevering van RTL 7 Darts Inside. Nieuwlaat is dartscommentator en sinds midden jaren negentig actief als scheidsrechter bij toernooien.

Van Barneveld staat op dit moment 15e op de wereldranglijst, waarmee hij automatisch geplaatst is voor de grote televisietoernooien. Als hij uit de top 16 valt, moet hij zich kwalificeren om mee te doen aan de belangrijkste toernooien. Met een slecht resultaat op het komende WK zou dat zomaar kunnen gebeuren.

Lees ook op Business Insider

Premier League zit vermoedelijk wel snor

Aan de Premier League, het rondreizende dartscircus dat langs plaatsen in Groot-Brittannië en Europa trekt, mag Van Barneveld waarschijnlijk wel meedoen. Alleen de top 4 van de wereld is daarvoor automatisch geplaatst. ‘Barney’ krijgt al jaren een uitnodiging en kan daar waarschijnlijk in 2019 ook op rekenen, denkt Nieuwlaat.

De Premier League doet volgend jaar twee keer de Rotterdamse Ahoy aan. Van Barneveld is mateloos populair bij het Nederlandse publiek. Bij de eerste editie in 2016 zongen bijna tienduizend toeschouwers hem minutenlang toe na zijn opkomst.

Vanwege zijn populariteit en verdienste voor de dartssport verwacht Nieuwlaat dat de PDC Van Barneveld een wildcard geeft voor de Premier League. “Het zou wel heel zuur zijn als hij in zijn laatste jaar die kaart niet zou krijgen”, aldus de commentator.

Van Barneveld wil ook graag meedoen aan de zeven grote rankingtoernooien van de PDC, waaronder het WK, de UK Open en de World Matchplay. Maar zijn deelname aan deze prestigieuze tv-toernooien is nog lang niet zeker. Veel hangt af van een goede prestatie bij het komende WK, dat op 13 december begint.

Van Barneveld kan zomaar uit de top 16 vallen

De wereldranglijst, ook wel Order of Merit genoemd, is gebaseerd op het prijzengeld dat spelers hebben verdiend in de afgelopen twee jaar. Om hun positie te behouden of te verbeteren, moeten darters hun gewonnen prijzengeld van twee jaar geleden niet kwijtraken.

Van Barneveld bereikte bij het WK van 2017 de halve finale en heeft dus een hoop te verdedigen. Volgens berekeningen van Nieuwlaat valt de Hagenaar terug naar een plek buiten de top 25 als hij in de eerste of tweede ronde verliest. Dat betekent dat hij niet meer automatisch geplaatst is voor de grote tv-toernooien.

Van Barneveld moet zich dan kwalificeren door goed te presteren bij de vloertoernooien, waarbij meerdere dartborden in een zaal staan en camera’s en publiek afwezig zijn. Maar daar heeft ‘Barney’ al jaren zijn gezicht niet laten zien, omdat hij er geen lol aan beleeft.

Van Barneveld moet goed presteren op het WK

Blijft hij ook nu weg of wint hij niet genoeg partijen op de vloer, dan gaan de televisietoernooien aan zijn neus voorbij. Hij kan dan zijn prijzengeld niet verdedigen en valt nog verder terug op de wereldranglijst van de PDC, mogelijk tot buiten de top 32. Dan is Van Barneveld niet meer automatisch geplaatst voor het WK van volgend jaar, dat zijn laatste moet worden.

“Dit WK wordt misschien wel belangrijker dan zijn hele afscheidstour. Hij moet hier een kwartfinale of halve finale halen”, zegt Nieuwlaat. Hoe groot is de kans daarop? Nieuwlaat: “Die weg is echt niet makkelijk.”

Gezien zijn ranking moet Van Barneveld het bij de laatste zestien vermoedelijk opnemen tegen Michael van Gerwen, al jaren de beste darter ter wereld. En het was juist ‘Mighty Mike’ die zijn 22 jaar oudere rivaal de afgelopen twee WK’s uit het toernooi knikkerde.

Doet hij dat nu weer, dan moet ‘Barney’ in zijn laatste jaar als profdarter misschien de belangrijkste toernooien missen. Een glorieuze afscheidstournee kan dan zomaar een rampjaar worden.

Maar Nieuwlaat heeft nog hoop. De beslissing om te stoppen kan volgens hem ook bevrijdend werken voor Van Barneveld, die de laatste tijd niet in beste doen is. “Misschien is dit wel de trigger die hij nodig heeft”, aldus Nieuwlaat. “Hij heeft zo’n ongelooflijk talent, dat titels er altijd inzitten.”

LEES OOK: Michael van Gerwen verdient veel meer met darten dan ‘Barney’ ooit deed — deze grafiek toont het verschil

MIS OOK NIET: Michael van Gerwen als 17-jarige (met haar!): ‘Ik ben nu al te dik’