Gaan de aandelenbeurzen deze zomer door het dak? Hittegolven of niet, het zou best weleens kunnen gebeuren.

Er zijn belangrijke factoren en fenomenen die dit in de hand werken, schrijft Ralf op de Weegh op finanzen.nl. Hij is oprichter en managing partner van BeSmart Vermogensbeheer.

De wereldwijde aandelenbeurzen er goed voor dit jaar. De Amerikaanse Dow Jones-index en de S&P 500 bereiken nu bijna dagelijks een nieuwe recordstand en staan dit jaar al circa 20 procent in de plus. Europese aandelen staan er maar een paar procent achter.

Volgens Op de Weegh staat er nog veel geld aan de zijlijn, zowel bij de consument als ook bij de bedrijven. Met een spaarrente die de nul procent nadert en met een Nederlandse staat die geld leent tegen een negatieve rente van min 0,20 procent gaat in de zoektocht naar rendement het adagium TINA wellicht gelden. TINA staat voor ‘there is no alternative’ (dan in aandelen te stappen om rendement te maken op je vermogen).

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Federal Reserve hebben al gehint op een verdere monetaire verruiming hetgeen de rentes alleen maar verder naar beneden heeft doen gaan. Met de huidige stijgingen van de beurs en een aantrekkelijk dividendrendement weten de miljarden aan spaargeld de beurs wellicht ook te vinden.

En er zijn meer argumenten voor een verdere stijging van de beurzen.

Lees de volledige column van Ralf op de Weegh op finanzen.nl »

Lees ook op Business Insider