Rabobank ziet forse impact van de coronacrisis op zijn leningenportefeuille. De bank zet 2 miljard euro opzij om eventuele kredietverliezen op te vangen.

Voor de Nederlandse economie rekent Rabobank op sterk herstel in 2021. Dat is optimistischer dan onder meer het IMF.

Ook voor de huizenmarkt blijft Rabobank redelijk positief. Prijzen stijgen dit jaar gemiddeld met bijna 4 procent, denken economen van de bank.

Rabobank verwacht dat de winstgevendheid dit jaar hard geraakt zal worden door de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de economie. Dat zegt de bank in een update over de virusuitbraak.

Rabobank wijst daarbij op fors hogere afschrijvingen als gevolg van de crisis. De bank rekent voor dit jaar bij afboekingen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald op een bedrag van wel 2 miljard euro.

Het is volgens de bank nog te vroeg om een concrete prognose voor de nettowinst dit jaar te geven, maar er zal wel een “significante impact” te voelen zijn, aldus Rabobank. Het bedrijf geeft aan dat de financiële buffers sterk genoeg zijn om die impact te kunnen opvangen.

Rabobank zegt klanten tegemoet te komen in de crisistijd, bijvoorbeeld door uitstel van betaling te bieden op leningen van bedrijven en particulieren.

De bank behoort tot de belangrijkste kredietverstrekkers aan kleine en middelgrote bedrijven in Nederland. Daarnaast is Rabobank een grote speler op de hypotheekmarkt.

Rabobank ziet hogere huizenprijzen ondanks de coronacrisis

Rabobank verwacht dat de woningverkopen in Nederland met circa 20 procent zullen afnemen dit jaar. De huizenprijzen stijgen naar verwachting met 3,9 procent. Dat is minder sterk dan de eerdere prognose voor een prijstoename met 4,5 procent.

Dinsdag gaf makelaarsclub NVM aan dat de gemiddelde huizenprijs in de periode van half april tot half mei nog altijd licht hoger is dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

De prognose van Rabobank voor de huizenmarkt is positiever dan bijvoorbeeld die van ABN Amro. Economen van ABN Amro gaven in april aan dat het goed mogelijk is dat huizenprijzen gaan dalen.

Veel zal afhangen van de ontwikkeling van de werkloosheid in Nederland, omdat de mate van inkomensonzekerheid invloed kan hebben beslissingen van potentiële huizenkopers.

Rabobank gaat nog uit van optimistische V-vormige recessie

De bank denkt verder dat de Nederlandse economie dit jaar met 5 procent kan gaan krimpen door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Daarbij hanteert Rabobank een aanname van een kortstondige crisis.

Voor 2021 gaat de bank dan weer uit van een economisch herstel in Nederland met 4,9 procent. Voor de wereldeconomie rekent het financiële concern voor 2020 op een krimp met 2,6 procent, met een groei van 5,3 procent volgend jaar.

Rabobank is hiermee een stuk optimistischer dan veel bijvoorbeeld het IMF. Het groeiherstel dat Rabobank voorziet in 2021 impliceert een zogenoemde V-vormige recessie, waarbij de neerwaartse klap en de opwaartse beweging ongeveer even sterk zijn.

Veel economen houden echter rekening met een U-vormige recessie, waarbij het herstel na de klap onevenwichtig en langzamer zal zijn. Zo ziet het IMF voor Nederland dit jaar een economische krimp van 7,5 procent en in 2021 een herstel van slechts 3 procent.

LEES OOK: Wat brengt de coronacrisis: een V-recessie, een U of wordt het de draconische W-recessie? Dit denken economen