Rabobank zet in op een verdere krimp van het aantal filialen: ongeveer de helft van de huidige 335 filialen verdwijnt op termijn.

Een tijdspad voor de sluiting is nog niet vastgesteld.

Banken snijden al jaren in hun kantorennetwerk vanwege de opkomst van internetbankieren.

Rabobank gaat ongeveer de helft van het aantal filialen sluiten om kosten te besparen. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Voor het uitbreken van de coronapandemie had Rabobank 335 filialen open. De bank wil dit op termijn terugbrengen naar 100 tot 150. Er staat nog geen termijn voor de sluiting van vestigingen.

Het is nog niet duidelijk of werknemers hun baan zullen verliezen door deze ontwikkeling. “Het voornemen is om geen extra mensen te ontslaan en medewerkers binnen het bedrijf van werk naar werk te begeleiden”, zegt een woordvoerder.

De bank heeft de laatste jaren bijvoorbeeld steeds meer personeel nodig om transacties van klanten te controleren om witwassen tegen te gaan.

In juli werd bekend dat Rabobank meer vestigingen wilde sluiten omdat er steeds minder klanten langskwamen. De bank liet toen weten meer te gaan videobellen en vaker mobiele adviseurs in te zetten. "Vestigingen zijn steeds minder relevant voor direct contact", aldus Rabobank.

De opkomst van internetbankieren in de afgelopen jaren is gepaard gegaan met steeds minder bezoek van bankfilialen. Banken krimpen het fysieke netwerk systematisch in.

Tussen 2004 en 2017 daalde het aantal bankfilialen van Rabobank, ING en ABN Amro van in totaal 2.500 naar minder dan 900.

De Volksbank maakt overigens een andere beweging. Zo is dochter SNS Bank tussen 2006 en 2019 gegroeid van 171 naar 200 vestigingen; en dochter Regiobank zag het aantal vestigingen in dezelfde periode stijgen van 380 naar 476.

LEES OOK: ABN Amro gaat met hypotheekrente niet mee met race naar de bodem en geeft liever marktaandeel op