De Rabobank heeft het contract met het Bredase beveiligingsbedrijf EBN opgezegd vanwege de opvallende kluisroof bij het filiaal in Oudenbosch.

Volgens een woordvoerder is die beslissing al snel na de kluiskraak begin maart genomen om elk risico in de toekomst uit te sluiten.

EBN werd door de Rabobank ingehuurd voor de beveiliging van in totaal vier lokale bankfilialen. Het bedrijf beveiligde de panden, zeven dagen per week. Het contract is per 1 mei beëindigd.

De aanhouding van twee medewerkers van EBN maandagochtend vanwege mogelijke betrokkenheid bij de bankroof heeft niks te maken met de beslissing, benadrukt de Rabobank. De bank heeft altijd alle vertrouwen gehad in het beveiligingsbedrijf gehad en twijfel of wantrouwen is er nooit geweest.

De bank is dan ook teleurgesteld dat twee personeelsleden van EBN worden verdacht van betrokkenheid bij de kluisroof, aldus de woordvoerder.

Honderden kluisjes leeggeroofd

Op maandag 5 maart werd ontdekt dat honderden kluisjes in de kelder van het bankgebouw waren leeggeroofd. De kelder telt ongeveer zeshonderd kluisjes.

Over de precieze omvang van de buit hebben de bank en de politie nooit mededelingen gedaan. De Rabobank is samen met de gedupeerde klanten nog steeds bezig met de inventarisatie van de schade.

Lees ook op Business Insider

Vanaf het begin heeft de politie er rekening mee gehouden dat de daders hulp hebben gehad van binnenuit. De opvallende kluiskraak was goed voorbereid en professioneel uitgevoerd.

Twee verdachten op non-actief

Eerder deze maand werd bekend dat de politie ook beveiligingsbedrijf EBN in het vizier had. De server van het bedrijf was in beslag genomen. EBN liet destijds weten mee te werken aan het onderzoek van de politie en is ook bezig met een intern onderzoek.

Over de precieze rol van de twee arrestanten wil de politie niet meer kwijt. “Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de roof”, aldus een woordvoerder. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De verdachten komen uit Roosendaal (45 jaar) en Etten-Leur (43 jaar). Hun huizen worden maandagochtend door de politie doorzocht. Ook doorzoekt de politie een zonnestudio in Zundert.

EBN is geschrokken door de arrestatie. De twee verdachte personeelsleden zijn op non-actief gesteld. EBN benadrukt dat het bedrijf zelf geen verdachte is en volledig meewerkt aan het onderzoek door de politie.